kuun_metsan_kaisa_juliste

Katja Gauriloff ja hänen ohjaamansa elokuva Kuun metsän Kaisa on palkittu DOK Leipzig -elokuvafestivaaleilla Saksassa parhaasta animaatio-dokumenttielokuvasta. Sarjansa pääpalkinnon, Golden Doven, ja palkintosumman, 3000€, vastaanotti elokuvan tuottaja Satu Majava myöhään eilen illalla Leipzigissa. Tänä vuonna vuoden kolttasaamelaiseksi valittu Katja Gauriloff oli samaan aikaan tervehtimässä yleisöä elokuvan Rovaniemen ensi-illassa.

Tuomaristo perusteli valintaansa seuraavasti: “Kuun metsän Kaisa on poikkeuksellinen visuaalinen antropologia. Elokuva antaa katsojalle lumoavan kokemuksen musiikin, animaation ja äänisuunnittelun uniikilla yhdistelmällä arkistomateriaaliin. Ainutlaatuinen yhteys alkuperäisen aikalaismateriaalin kuvaajan ja päähenkilön Kaisan välillä avaa syvällisen ymmärryksen suomalaisten kolttasaamelaisten lähes tuhoutuneeseen elämäntapaan.” Liitteenä koko Juryn kirje.

Vuonna 1955 perustettu Doc Leipzig on yksi Euroopan arvostetuimmista ja maailman vanhin dokumenttielokuvafestivaali. Festivaalin ohjelmistoon kuuluu dokumenttielokuvien lisäksi animaatioelokuvia sekä dokumenttia ja animaatiota yhdisteleviä elokuvia. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii suomalainen Leena Pasanen.

Kuun metsän Kaisa on Katja Gauriloffin ohjaama dokumenttielokuva kolttasaamelaisesta sadunkertojasta ja sveitsiläisestä kirjailijasta. Kaisa Gauriloffin ja Robert Crottet’n kohtalonomainen tarina ystävyydestä̈ on häkellyttävällä tavalla ajankohtainen. Elokuva sai Pohjois-Amerikan ensi-iltansa toukokuussa Hot Docs -elokuvafestivaaleilla Torontossa, Kanadassa. Elokuva on saanut ylistäviä arvosteluja Variety-lehteä myöten.

SYNOPSIS
Elokuvan perustuu Robert Crottetin kirjoittamiin teksteihin ja kuviin. Vuonna 1938 Robert Crottet matkusti uniensa johdattamana Lappiin, kolttakylään, jossa hän tutustui ohjaaja Katja Gauriloffin isoisoäitiin, Kaisa Gauriloffiin. Alkoi loppuelämän mittainen ystävyys ja Robert Crottet alkoi tallentaa Kaisan kertomia legendoja ja myöhemmin julkaisi niistä kirjoja. Robert Crottet toimi kolttien puolestapuhujana maailmansodan jälkeen ja hän lahjoitti kirjojensa tuoton, sekä keräsi Englannista yhteensä 4 miljoonaa Suomen markkaa kolttien hyväksi. Elokuva on ajankohtainen maailmassa, jossa sodat ovat ajaneet miljoonia ihmisiä maanpakoon.

KOLTTASAAMELAISET
Kolttasaamelaiset ovat Kuolan niemimaan alkuperäiskansaa. Tarton rauha jakoi kolttien nautintamaat Petsamossa kahtia, jolloin osa jäi Suomen puolelle ja osa Neuvostoliiton puolelle. Kun jatkosodan päätyttyä Suomi menetti Petsamon Neuvostoliitolle, koltat joutuivat jättämään kotiseutunsa lopullisesti. Evakkoaika vietettiin huonoissa oloissa Pohjanmaalla. Vähitellen vuoteen 1949 mennessä koltat sijoitettiin nykyisille asuinsijoilleen Inarin kunnan alueelle mahdollisimman lähelle entisiä sukualueitaan. Evakon ja vahvan suomalaistamispolitiikan edesauttamana kolttasaamelainen kulttuuri on erittäin uhanalainen. Tänä päivänä kolttasaamelaisia on noin 700, joista alle puolet puhuu omaa äidinkieltään.

Kuun metsän Kaisan ovat tuottaneet Joonas Berghäll ja Satu Majava Oktober Oy:stä. Elokuvan levittää Pirkanmaan elokuvakeskus ja se sai ensi-iltansa elokuvateattereissa 28.10.2016, paitsi Helsingissä 21.10.2016.

DOK Leipzig
http://www.dok-leipzig.de/en/home