Espoo Ciné -elokuvafestivaalia vietetään 33. kertaa 29.8.–4.9.2022. Eurooppalaista elokuvaa juhlistavan festivaalin ohjelmisto on nyt julkistettu!

Espoo Cinén avajaiselokuvana nähdään George Millerin ohjaama elokuva Kolmen tuhannen vuoden kaipuu, joka on Tilda Swintonin ja Idris Elban tähdittämä aikuisille suunnattu romanttinen fantasiaelokuva. Mikä seikkailu alkaakaan, kun narratologi kieltäytyy esittämästä kolmea toivetta pullon hengelle!

Kotimainen juhlaelokuva on Aleksi Salmenperän Kupla, jossa näyttelevät Minna Haapkylä ja Tommi Korpela sekä valtavan lahjakas Stella Leppikorpi. Stellan esittämä 16-vuotias Eveliina haluaa pitää vanhempansa yhdessä ja siksi päättää lopettaa äitinsä avioliiton ulkopuolisen rakkaussuhteen – lupaa kysymättä ja keinoja kaihtamatta.

Festivaali huipentuu Paolo Genovesen ohjaamaan elokuvaan Rakkauden supersankari. Se on kertomus pariskunnasta, joka kyseenalaistaa parisuhteen mahdollisuuden nykymaailmassa. Onko toista ihmistä mahdollista rakastaa koko elämän vai vaaditaanko rakkauteen supervoimia?

Crip Ciné rohkaisee kohtaamisiin

Tänä vuonna Espoo Cinén ohjelmisto tarkastelee moninaisuutta erityisesti vammaisten ja naiskuvan näkökulmista. Crip Ciné nostaa esille vammaiset ja vammaistekijät elokuvissa sekä avaa vammaisuuden tematiikkaa seitsemän elokuvan ja kolmen keskustelun kokonaisuutena, jonka pääyhteistyökumppani on Kalevala x vammaisettytöt.fi. Kokonaisuus on toteutettu yhteistyössä Vamlas-säätiön ja Aspa-säätiön kanssa.

Crip Cinén avajaiselokuvana nähdään Bernard Campan ja Alexandre Jollien ohjaama ja tähdittämä elokuva Kauniit sielut, joka on ranskalainen lämminhenkinen komedia kahden eri taustoista tulevan ihmisen ystävystymisestä. Making of Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -keskustelu paneutuu elokuvan tekoprosessiin vammaisuuden näkökulmasta, kun taas argentiinalainen dokumentti Eight Stories About My Hearing Loss herättää katsojan miettimään, mitä vammaisuus oikeastaan tarkoittaa. Crip Ciné rohkaiseekin ennakkoluuloja ja pelkoja ylittäviin kohtaamisiin.

Moniäänisiä ja monipuolisia esityksiä naiskuvasta

Tämän hetken murrosta naiskuvassa ja tyttöyden esittämisessä käsittelee neljäntoista elokuvan Tytöt-kokonaisuus. Aihe puhuttaa festivaaliviikon perjantain Tyttöjen vuoro -keskustelussa. Kotimaisen juhlaelokuva Kuplan lisäksi kotimaisista elokuvista Alli Haapasalon Tytöt tytöt tytöt ja Hanna Bergholmin Pahanhautoja murtavat tyttökuvaa menestyksekkäästi. Somemaailman kautta tyttöyttä puolestaan lähestyvät Kurdwin Ayubin Sonne ja Dina Dumanin Sisterhood, kun taas Kamilla Andinin ohjaama Yuni laajentaa tyttöyden teeman Euroopan ulkopuolelle Indonesiaan.

Naiseuden ja seksuaalisuuden näkökulmista naiskuvaa käsittelevät Sophie Hyden elokuva Kaikkea Hyvää, Leo Grande tähtenään Emma Thompson sekä Renée Websterin elokuva How to Please a Woman, jonka pääosassa on upea Sally Phillips. Äitiyden kautta naiseutta lähestyvät Peter Kerekesin 107 Mothers ukrainalaisen naisvankilan puitteissa, Valdimar Jóhannssonin Lamb mystisissä islannin maisemissa sekä Alauda Ruiz de Azúan elokuva Lullaby, jossa äitiyttä tarkastellaan sekä äidin että hänen vasta äidiksi tulleen tyttärensä perspektiiveistä.