42537616-607c-4fcd-ac7e-b411d0f8d0b3

Hymyilevä mies -ohjaaja Juho Kuosmanen. Kuvalähde: Juho Kuosmanen.

Hymyilevä mies -ohjaajan seuraava projekti saa ensi-iltansa Loud Silents -festivaalilla

Cannesin elokuvajuhlilla palkittu ohjaaja Juho Kuosmanen sytyttää Suomen ensimmäiseen elokuvaan uuden elämän.

Kotimaisen elokuvatuotannon lähtölaukaus kuultiin vuonna 1907, jolloin valmistui ensimmäinen suomalainen elokuva Salaviinanpolttajat. Ikävä kyllä kaikki elokuvan esityskopiot ovat tuhoutuneet, eikä alkuperäiskäsikirjoituksesta ole jäänyt tuleville sukupolville jälkeäkään. Ainoa vihje elokuvan sisällöstä on 110 vuoden takainen lehti-ilmoitus, jolla elokuvaa mainostettiin.

Cannes-voittaja Hymyilevän miehen ohjaaja Juho Kuosmanen tekee elokuvasta uusintaversion Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Ohjaajan mukaan Salaviinanpolttajat-mykkäelokuva on hauska ja osuva läpileikkaus suomalaisen yhteiskunnan sieluntilasta.

Kaksi miestä valmistaa pontikkaa metsässä. Paikalle saapuu matkalainen, jolle miehet tarjoavat maistiaisia. Matkamies paljastuu korttihuijariksi, ja leppoisasti alkanut tuokio äityy tappeluksi. Lopulta poliisi löytää miehet, ja onpa mukana oikea porsaskin. Elokuva on maallisten himojen ja muukalaisenpelon leikkiä.

Juho Kuosmasen versio valmistuu tilaustyönä Loud Silents -mykkäelokuvafestivaalille. Salaviinanpolttajien suunnitelmat ovat kulkeneet ohjaajan kanssa muun muassa Los Angelesissa Hymyilevän miehen markkinointimatkalla. ”Minusta on ihanaa kerrankin työstää elokuvaa niin kuin teatteriesitystä, eli ensin sovitaan ensi-iltapäivä ja sitten ryhdytään töihin. Se auttaa pitämään pyörät pyörimässä”, summaa Kuosmanen.

Tuotantoryhmä on pääosin sama kuin Hymyilevässä miehessä: Salaviinanpolttajat kuvaa palkittu J-P Passi. Musiikista vastaa Ykspihjalan Kino-orkesteri, joka näkyi ja kuului myös Hymyilevä mies -elokuvassa. Erityisen säväyksen elokuvalle antaa Suomen menestynein foley-artisti ja äänisuunnittelija Heikki Kossi, joka loihtii Salaviinanpolttajien äänitehosteet yleisön edessä.

Kuosmanen toteuttaa lyhytelokuvan poikkeuksellisen nopeasti. Puolen tunnin mittainen Salaviinanpolttajat kuvataan helmikuussa, minkä jälkeen elokuva leikataan ja viimeistellään muutamien viikkojen aikana ennen huhtikuun ensi-iltaa.

Festivaalinäytöksen alkukuvana esitetään Kuosmasen lyhytmykkäelokuva Romu-Mattila ja kaunis nainen. Kaihoisasta kulkuritarinasta on olemassa vain yksi filmikopio, joka on elokuvan päähenkilön hengessä kiertänyt maailmaa Sodankylästä Pietariin ja Helsingistä Pariisiin.

Live-musiikin ja mykkäelokuvien Loud Silents Festival 21.–23.4.2017 Tampereella. Festivaalin ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan helmikuussa.