Tuotantoyhtiö Amazementin vuosittain järjestämä, Suomen suurin lasten ja nuorten elokuvakilpailu eli Kaikki kuvaa -kilpailu pyörähtää käyntiin jo yhdettätoista kertaa. Kaikki kuvaa -kilpailun 2024 suojelijana toimii elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki. Kilpailu alkaa tänään 1.2. ja aikaa elokuvien tekemiseen on kaksi kuukautta.

Kilpailuun osallistuminen on ilmaista. Avoimia kilpasarjoja on kolme: alakoululaisten sarja 8–12-vuotiaille, yläkoululaisten sarja 13–15-vuotiaille ja nuorisosarja 16–23-vuotiaille. Mukana on myös työpajaelokuvien sarja, jossa pienten paikkakuntien nuoret pääsevät tekemään kisaelokuvia alan ammattilaisten ohjauksessa. Pajaleffoja työstävät kevään aikana Sysmän, Hartolan, Loimaan, Pöytyän, Kaarinan, Sallan ja Savukosken nuoret.

Kilpailussa on joka vuonna teema, jota kaikkien kisaelokuvien tulee jollain tavalla käsitellä. Vuonna 2024 se on ajankohtaisesti media. Kilpailun pääyhteistyökumppanina toimii Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry, joka toimii myös kilpailun journalistisena asiantuntijana.

“Yhteiskuntamme on vähitellen herännyt siihen, että alati audiovisualisoituvaan maailmaan kasvaville lapsille ja nuorille mediataidot ovat oleellisia kansalaistaitoja: on tärkeää oppia paitsi luku- ja kirjoitustaito, myös medialuku- ja mediakirjoitustaito. Samaan aikaan mediavaikuttaminen sekä mis- ja disinformaatio ovat nousseet ilmiöiksi etenkin sosiaalisessa mediassa. Mediakriittisyyden tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Toisaalta viimekesäinen hyökkäys toimittajia kohtaan oli hälyttävää. Näistä syistä kilpailumme teema on tänä vuonna media. Haluamme nähdä, miten lapset ja nuoret suhtautuvat mediaan vuonna 2024″, kertoo kilpailun tuottaja Arttu Haglund.

Kilpailun arvovaltainen tuomaristo koostuu maan elokuva-alan kärkinimistä. Tuomaristossa istuvat tuoreeltaan suuren suosion saaneen Myrskyluodon Maija -elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Tiina Lymi, lukuisista elokuvista ja tv-sarjoista tunnettu näyttelijä Lauri Tilkanen, Aikuiset-sarjasta Venla-palkittu näyttelijä Anna Airola ja nouseva nuori tähti, jo useissa nuortensarjoissa loistanut näyttelijä Pyry Rautiainen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallisessa koululaiskyselyssä elokuva on ollut jo vuosikausia suosituimpien toiveharrastusten joukossa. Tuoreimmassa kyselyssä (joulukuu 2022) elokuva sijoittui toiseksi. Kaikki kuvaa -kilpailu 2024 onkin mainio tilaisuus lähteä kokeilemaan uutta harrastusta. Kilpailuun osallistuu vuosittain toistatuhatta lasta ja nuorta kaikista Suomen maakunnista.

Kaikki sääntöjen mukaiset kilpailuelokuvat julkaistaan ja finalistit paljastetaan huhtikuun puolivälissä, jolloin alkaa myös yleisöäänestys. Kilpailu huipentuu toukokuussa Helsingin elokuvateatteri Orionissa järjestettävään Kaikki kuvaa -gaalaan, jossa nuoret tekijät ympäri maan pääsevät kokemaan teoksensa upeassa elokuvateatterissa ja tuomaristo palkitsee parhaat.

Kilpailusivusto: kaikkikuvaa.fi/kilpailu

Kilpailun järjestää tuotantoyhtiö Amazement. Pääyhteistyökumppanina toimii Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry ja rahoittajina OKM sekä Mikko Kodisoja Säätiö. Yhteistyössä on mukana Elävän kuvan keskus ELKE ry. Palkintosponsoreina toimivat kaiutinvalmistaja Genelec, Euroopan suurin valokuvausalan tukkukauppa Focus Nordic, elokuvateatteriketju Finnkino ja kuvapalveluyritys Tunnin Kuva.