perkele2_2
Kuvaoikeudet: KAVI
Harvoin on elokuvan jatko-osaa jouduttu odottamaan 46 vuotta. Jörn Donnerin kulttielokuva Perkele! Kuvia Suomesta ravisutti rohkeudellaan ilmestyessään vuonna 1971, ja nyt Suomen 100-vuotisen juhlavuoden kunniaksi elokuva saa jatkoa. Perkele 2 – Kuvia Suomesta on läpileikkaus 100-vuotiaasta Suomesta, ja sen peruskysymys Jörn Donnerin sanoin kuuluu: “Kannattaako nykypäivän Suomessa asua, elää, naida, kuolla?”
Elokuva saa ensiesityksensä syyskuussa Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla, ja jatkaa siitä useisiin festivaali- ja erikoisnäytöksiin ympäri Suomen. Elokuva tullaan näkemään tekijävieraiden kera mm. Tampereella Arthouse Cinema Niagaran ohjelmistossa, Kuopion Vilimit -festivaalilla ja Porin elokuvafestivaalilla, Kino Iiriksen ohjelmistossa Lahdessa sekä Helsingissä erikoisnäytöksissä elokuvateatteri Orionissa ja Viirus-teatterissa.
Perkele 2 -elokuvassa jalkaudutaan nyky-Suomeen ja haastatellaan tämän päivän suomalaisia politiikasta, ajankohtaisista tapahtumista ja ilmiöistä. Dokumentissa vieraillaan kymmenissä tapahtumissa ympäri Suomen aina Seinäjoen Tangomarkkinoilta Weekend-festivaalille ja SM-pilkkikisoista Suviseuroihin. Elokuva pyrkii myös analysoimaan Tornion kautta vuosina 2015-2016 saapuneen suuren turvapaikanhakijajoukon tilannetta. Kertomuksen keskiössä on kuitenkin subjektiivisesti ohjaaja itse.

Tampereella: 

20.10. klo 17, Arthouse Cinema Niagara, Tampere. Ohjaaja paikalla näytöksessä. Uusintanäytöksiä viikoilla 43 ja 44. www.elokuvakeskus.fi/niagara
Elokuvan soundtrack julkaistaan lokakuussa
Perkele 2 linkittyy edeltäjäänsä myös musiikin kautta. Musiikin alkuperäiseen elokuvaan sävelsi M.A. Numminen, joka sai työstään valtionpalkinnon. Kappaleet sanoitti Jarkko Laine Jörn Donnerin antamien yhteiskuntakriittisten aiheiden pohjalta. Uudessa Perkele-elokuvassa nämä kappaleet kuullaan uusin sovituksin ja uusien, tämän päivän artistien esittäminä (Ismo AlankoYona, M.A. Numminen). Ansiokkaat sovitukset kappaleisiin on tehnyt Pedro Hietanen. Sanoitukset ovat kuitenkin pysyneet muuttumattomina: ne eivät ole 46 vuoden aikana menettäneet ajankohtaisuuttaan.
Svart Records julkaisee Perkele 2 – Uusia lauluja Suomesta -soundtrackin rajoitettuna vinyylipainoksena lokakuun puolivälissä. Säveltäjä M.A. Nummisen tulkitsemien kahden kappaleen lisäksi levyllä ovat äänessä Ismo Alanko, Paleface ja Yona.
Soundtrackia ei tulla julkaisemaan digitaalisesti tai CD-levynä. Samanaikaisesti Svart julkaisee myös LP-uusintapainoksen alkuperäisestä Perkele! Lauluja Suomesta – albumista, josta on vuosikymmenten vieriessä muodostunut haluttu kulttiharvinaisuus.
Perkele 2 -elokuvan ovat tuottaneet Misha Jaari ja Mark Lwoff tuotantoyhtiö Bufosta, ja elokuvaa ovat rahoittaneet Suomen elokuvasäätiö, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK ja Musiikin edistämissäätiö. Elokuva on tuotettu yhteistyössä Yleisradion kanssa, ja se on osa Suomi100-juhlavuoden ohjelmaa.
Perkele 2 -elokuvan näytökset
(lisätiedot näytösten lipunmyyntiä ja muita yksityiskohtia koskien löytyvät esittävien tahojen kotisivuilta)
16.9. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali, Helsinki. Elokuvan ohjaaja paikalla. Näytöstä edeltää alkuperäisen Perkele! Kuvia Suomesta -elokuvan näytös. www.hiff.fi
8.10. klo 15, Kuopion Vilimit, Kino Kuvakukko. www.vilimit.fi
13.10. klo 18, Kino Iiris, Lahti. Paikalla tekijävieras. www.kinoiiris.com
20.10. klo 17, Arthouse Cinema Niagara, Tampere. Ohjaaja paikalla näytöksessä. Uusintanäytöksiä viikoilla 43 ja 44. www.elokuvakeskus.fi/niagara
21.10.  klo 14, Orion, Helsinki. Ohjaaja paikalla näytöksessä.  www.kavi.fi/fi/elokuvasarja/suomi-100-kuvia-suomesta-perkele-perkele-2
Alkuperäinen Perkele!-elokuva esitetään Orionin ohjelmistossa Taiteiden yönä 24.8.
28.10. klo 18, Teatteri Viirus (Suuri sali), Jätkäsaari, Helsinki. Q&A ohjaajan kanssa elokuvan jälkeen ruotsiksi. www.viirus.fi
Porin elokuvafestivaali 22.-26.11., paikalla tekijävieras. Näytöksen tarkka ajankohta varmistuu lähempänä. www.porifilmfestival.fi
Perkele 2 – Uusia lauluja Suomesta
1. M.A. Numminen: Perkele!
2. Ismo Alanko: Laulu Suomesta
3. Yona: Laulu haaveista
4. Paleface: Laulu suomalaisesta rasismista
5. M.A. Numminen & Pedro Hietanen: Maahanmuuttoviisu
6. Ismo Alanko: Laulu suomalaisesta maalaiskunnasta
7. Yona: Laulu Suomen kesästä
8. Paleface: Laulu veropakolaisuudesta
9. Yona: Laulu hännättömistä perkeleistöä
10. Paleface & Pedro Hietanen: Perkele! – Uusia kuvia Suomesta
11. Ismo Alanko: Tehkää jotakin!