20451899_1843033349046707_3800682611456353489_o

Huomenna alkaville Toronton kansainvälisille elokuvafestivaaleille (7. – 17.9.2017) on valittu Suomesta kolme pitkää elokuvaa, yksi lyhytelokuva sekä kaksi kansainvälistä yhteistuotantoa, joissa suomalainen tuotantoyhtiö on mukana vähemmistöosuudella.

Toronton festivaali on yksi merkittävimmistä elokuva-alan tapahtumista maailmassa ja Pohjois-Amerikan suurin elokuvafestivaali, joka kokoa yhteen ammattilaisia ympäri maailman. Festivaalit tarjoavat valikoimilleen elokuville ja niiden tekijöille erinomaisen näköalapaikan kansainvälistä levitystä ja uraa etsiville.

Suomalaisia elokuvia nähdään tämän vuoden festivaaleilla poikkeuksellisen runsas valikoima.

Maailman ensi-iltansa festivaalin Contemporary World Cinema -sarjassa saa Teemu Nikin ohjaama ja käsikirjoittama Armomurhaaja, joka tulee Suomessa teatterilevitykseen 24. marraskuuta. Nikin ja Jani Pösön It’s Alive Filmsille tuottama elokuva kertoo kärsiviä lemmikkieläimiä armokuolemalla pelastavasta miehestä, joka ei ole ihmisiä kohtaan yhtä armollinen.

Contemporary World Cinema -sarjassa nähdään Suomesta niin ikään Zaida Bergrothin ohjaus Miami, joka saa festivaalilla kansainvälisen ensi-iltansa. Myös Bergrothin edellinen ohjaus Hyvä poika esitettiin Toronton festivaaleilla vuonna 2011. Miami tuli teatterilevitykseen Suomessa 4. elokuuta ja on keräännyt kuukaudessa jo lähes 50 000 katsojaa.

Aki Kaurismäen Berliinin elokuvajuhlilla parhaasta ohjauksesta palkittu Toivon tuolla puolen esitetään puolestaan Toronton Masters-sarjassa, johon valikoidaan elokuvia maailman vaikuttavimmilta independent -elokuvien ohjaajilta. Elokuva lähtee festivaalin jälkeen Pohjois-Amerikassa myös kaupalliseen levitykseen; se saa ensi-iltansa New Yorkissa ja Los Angelesissa 1. joulukuuta ja Kanadassa 8. joulukuuta.

Toronton festivaalien kokeellisten elokuvien Wavelengths-sarjassa esitetään toukokuussa edesmenneen, elektronisen musiikin uranuurtajan Erkki Kurenniemen 9-minuuttinen abstrakti matkaelokuva Firenze vuodelta 1970. Esitys on teoksen Pohjois-Amerikan ensi-ilta.

Koko festivaalin avajaiselokuvaksi on valittu Janus Metzin ohjaama elokuva Borg/McEnroe tenniksen ehkä kuuluisimmasta kilpaparista. Elokuva on yhteistuotanto Ruotsin, Tanskan ja Suomen kesken; suomalaisena osatuottajana toimii Yellow Film & TV. McEnroen roolissa nähdään suomessakin hyvin tunnettu Shia Labeouf ja Borgin roolin tekee islantilais-ruotsalainen näyttelijä Sverrir Gudnason (Monica Z). Näyttelijöiden muokkaamisesta uskottaviksi tennisammattilaisiksi vastasi Suomen kaikkien aikojen menestynein tennispelaaja Jarkko Nieminen tennisakatemiansa kautta. Niemisen lisäksi elokuvan kuvauksiin osallistui Veli Paloheimo, joka valmensi McEnroeta esittävää Shia LaBeoufia sekä tamperelainen tennispelaaja Henrik Sillanpää, joka toimi Borgia esittävän Sverrir Gudnasonin stunt-pelaajana

Toronton Contemporary World Cinema -sarjassa nähdään toinenkin suomalainen yhteistuotanto; Don Filmsin osatuottama venäläis-suomalainen Arrhytmia ohjaaja Boris Khlebnikovilta. Arvostetun ohjaajan elokuva peilaa venäläisen yhteiskunnan rapistumista elämänhallintansa menettäneen ensihoitajan kautta.