Juna saapuu asemalle

Auguste Lumière: L’Arrivée d’un train à la Ciotat (1897)

Ensi viikolla järjestettävä Kaipuu-festivaali 26.–28.4. yhdistää ohjelmistossaan mykkäelokuvaa sekä vapaata improvisaatiota. Helsinkiläiset improvisaatioon erikoistuneet yhtyeet luovat soundtrackin vanhoille sekä uusille mykkäelokuville. Elokuvateatteri Orionissa kinokonsertteja järjestetään kahtena iltana, ja festivaalin jatkoklubit järjestetään Alakulttuuritalolla.

Kaipuu-festivaalin ohjelma on rakennettu vanhoista klassikoista sekä täysin uusista, festivaalia varten tehdyistä elokuvista. Uusien elokuvien ohjaajat ovat muun muassa Yhdysvalloista, Italiasta, Venäjältä, Kreikasta sekä Suomesta. Vanhojen klassikoiden joukossa nähdään muun muassa Charles Chaplinin Keystone-tuotantoyhtiölle tekemiä lyhytelokuvia, Georges Mélièsin klassikko Matka kuuhun (Le Voyage dans la lune, 1902) sekä Lumieren veljesten elokuvat junan saapumisesta asemalle. Harvemmin nähtyjä lyhytelokuvia ovat muun muassa Suomi-Filmi Oy:n elokuva jäänmurtaja Jääkarhusta vuodelta 1926. Festivaalin päätöspäivänä Orionissa järjestettävässä lasten improvisaatio-workshopissa lapset pääsevät ohjatusti itse improvisoimaan mykkäanimaatiohin sekä lapsiystävällisiin mykkäelokuviin.

Kaikkien aikojen ensimmäisen Kaipuu-festivaalin yhtyeet ovat muun muassa elektroniikkaa sekä puupuhaltimia yhdistävä Tölöläb, Helsinki Soundpainting Ensemble, vuoden 2018 Teosto-palkintoehdokas viulisti Meriheini Luoto, improvisaatiokollektiivi Laponia Improvisations, OrigiNova sekä nuoren polven jazz-muusikoista koottu FreeZ. Perjantain 27.4. näytöksessä Orionissa on mukana myös improvisaatioteatteri Kuusi.

Festivaalin järjestää työryhmä, johon kuuluvat muusikot Valerie Albrecht ja Saku Mattila sekä visuaaliartisti Paola Figueroa, yhdessä Kansallisen Audiovisuaalisen Instituutin sekä Kino Clubin kanssa.

Ohjelmisto Orionissa: 
26.4. Kaipuu Festival Part 1: Climate: https://kavi.fi/fi/elokuva/1588803-kaipuu-festival-1-climate
27.4. Kaipuu Festival Part 2: Unspoken Wor(l)d: https://kavi.fi/fi/elokuva/1588813-kaipuu-festival-2-unspoken-world

28.4. Kaipuu Festival: Children’s Corner: https://kavi.fi/fi/elokuva/888120-kaipuu-festival-childrens-corner

www.kaipuufestival.com