film-strip-1461657744lSy

Uusi suomalainen pitkä dokumenttielokuva Piikkilankakaruselli (Ohjaus: Jani Ahlstedt. Tuotanto: Inland Film Company Oy) on valittu mukaan arvostetun Visions du Réel -elokuvafestivaalin Media Library -online-elokuvakatalogiin.

Media Library on Visions du Réelin ohjelmistosuunnittelun kokoama sarja, johon on valittu kansainvälistä myyntipotentiaalia omaavia elokuvia. Sarja on suunnattu katsottavaksi elokuva-alan edustajille ympäri maailman online-katseluna ennakkoon, ennen elokuvien ensi-iltaa. Visions du Réel Media Library -esityssarjaan valittuja elokuvia voivat katsoa elokuvafestivaalien edustajat, levittäjät, tv- ja vod-kanavien ostajat, rahoittajat, tuottajat ja toimittajat. Media Library on osa Visions du Réel Industry -osiota, johon kuuluu myös mm. rahoituksenhankintafoorumi Pitching du Réel. Vuodesta 1969 järjestetyn sveitsiläisen Visions du Réel -festivaalin Media Library -online-tapahtuma alkaa lauantaina 25.4.2020. Poikkeusoloista johtuen Visions du Réel -festivaali järjestetään tänä vuonna kokonaisuudessaan online-tapahtumana.

Piikkilankakaruselli -elokuvasta

Toisen maailmansodan aikaan natsi-Saksan keskitysleireille vangituista suomalaisista merimiehistä kertovan elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Jani Ahlstedt. Elokuvan on tuottanut Inland Film Company / Klaus HeydemannJani Ahlstedt ja Joonas Ranta.

Elokuvan synopsis

355 suomalaista merimiestä kaapattiin toisen maailmansodan aikana natsi-Saksan keskitysleireille, ilman uskonnollisia, rodullisia tai etnisiä perusteita. 30 heistä oli laivojen henkilökuntaan kuuluneita naisia. Dokumenttielokuvan kehyksenä toimii yhden heistä, edesmenneen Katariina Kettusen keskitysleirikokemuksia käsittelevät päiväkirjatekstit, jotka elokuvassa lukee näyttelijä Liisi Tandefelt. Elokuvaan on ehditty haastatella kahta suomalaisista vangeista. Keskitysleirillä 16- ja 18-vuotiaana olleet Aarne Kovala ja Eino Sjöberg jakavat vaietut kokemuksensa: elinikäiset mieltensä arvet. Elokuva käsittelee ongelmaa, voiko uhri antaa kiduttajalleen koskaan anteeksi.

Piikkilankakaruselli (The Carousel Made of Barbed Wire)
Dokumenttielokuva, 1 h 22 min, Suomi, 2019
Ohjaus, käsikirjoitus ja kuvaus: Jani Ahlstedt
Kertojaääni: Liisi Tandefelt
Leikkaus: Akke Eklund
Äänisuunnittelu: Svante Colérus
Musiikki: Liisa Leppänen
Tuotanto: Klaus Heydemann, Jani Ahlstedt, Joonas Ranta
Inland Film Company Oy

Elokuvaa ovat tukeneet: Merimiespalvelutoimisto (MEPA), Merimieseläkekassa (MEK), Finnlines Oyj, Suomen Merimieskirkko, Luotsiliitto / Luotsikirjasto, Suomen Merenkulkijain Säätiö s.r., Suomen Varustamot, sekä Suomen Merimies-Unioni SMU ry

Piikkilankakaruselli Visions du Réel Media Library 2020 -sivuilla:

https://www.visionsdureel.ch/en/2020/media-film/the-carousel-made-of-barbed-wire