Mahtab (Shabnam Ghorbani), Donya (Kimiya Eskandari), Ramin (Aran-Sina Keshvari) ja Bahman (Shahab Hosseini) elokuvassa ENSILUMI Kuva: Nordisk Film

Hamy Ramezanin ohjaama ja Elokuvayhtiö Aamun tuottama suomalainen elokuva Ensilumi on valittu Generation-kilpasarjaan Berliinin elokuvajuhlille, joka on yksi maailman arvostetuimmista kansainvälisistä elokuvafestivaaleista. Berlinale pidetään tänä vuonna kahdessa osassa: maaliskuussa ja kesäkuussa.

“Tämä on näinä erikoisina aikoina paras mahdollinen kansainvälinen avaus elokuvallemme. Saimme elokuvaa ylistäviä viestejä Berliinin elokuvajuhlien valitsijoilta jo syyskuussa, mutta Generation-sarjaan otettiin poikkeusvuonna huomattavasti vähemmän elokuvia ja monien festivaalien peruuntumisen jälkeen kilpailu näistä paikoista oli todella kova. Oli ihanaa kuulla, että Ensilumi on seitsemän valitun joukossa,” iloitsee tuottaja Jussi Rantamäki.

”Muistan kun ensimmäisenä päivävä elokuvakoulussa sain eteeni hämmentävän kysymyksen: Onko elokuva kuolevainen vai kuolematon taiteenlaji? – ymmärrän sen merkityksen vasta nyt. Elokuvasalien tyhjennettyä osa minua katosi, ainoa vahva yhteyteni ihmisiin ja yhteiskuntaan. Berliiniin pääseminen on minulle valo, jota kohti kuljen taas. Olen saanut inspiraationi takaisin, uskon elokuvan katoamattomuuteen ja sen ihmisiä yhdistävään voimaan,” kertoo ohjaaja Hamy Ramezan.

Ensilumi oli arvostelumenestys ja se sai ensi-iltansa Suomen elokuvateattereissa viime lokakuussa. Elokuva julkaistaan digitaalisesti ostettavaksi elokuvapalveluista 15.2. alkaen sekä DVD:nä 17.2. tänä vuonna. Elokuva on vuokrattavissa digitaalisesti 8.3. ja DVD on saatavilla vuokraamoista 10.3.

Ensilumi pohjaa lyhytelokuvistaan palkitun Hamy Ramezanin omiin kokemuksiin. Elokuva kertoo Suomeen asettuneesta iranilaisesta perheestä, joka odottaa turvapaikkahakemuksen päätöstä toiveikkain mielin. Perhe löytää iloa arjesta ja kykenee säilyttämään positiivisen asenteensa vaikeissakin tilanteissa. Elokuvan on tuottanut menestyksekkään Hymyilevän miehen tehnyt Elokuvayhtiö Aamu.

Yhdessä pääosassa perheen isänä nähdään Shahab Hosseini, joka on palkittu parhaana näyttelijänä Cannesin ja Berliinin filmijuhlilla parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkinnon voittaneista elokuvista Nader ja Simin: ero (2011) ja The Salesman (2016). Elokuvan muissa rooleissa nähdään Shabnam GhorbaniAran-Sina Keshvari ja Kimiya Eskandari sekä Laura BirnVilho RönkkönenKristiina HalkolaEero Melasniemi ja Muhammed Cangore.  Elokuvan tuotti Elokuvayhtiö Aamu tuottajinaan Jussi Rantamäki ja Emilia Haukka. Sen levittää Suomessa Nordisk Film.