tuntematonsotilas2017-1024x586

Tuntematon sotilas sai erinomaisen vastaanoton Glasgow’n elokuvajuhlilla, jossa se esitettiin sunnuntaina Suomen Lontoon-instituutin tuella.

Elokuvan lyhyemmän, kansainväliseen levitykseen tarkoitetun versio näytettiin 142-paikkaisessa salissa. Näytös oli loppuunmyyty.

“Olen hyvin vaikuttunut elokuvan kokoluokasta. Kaikki, keiden kanssa olen puhunut, ovat rakastaneet tätä elokuvaa”, sanoo Edinburghissa asuva casting director Orla O’Connor.

Paikalla Glasgow’ssa oli elokuvan tekijäkaartista neljä näyttelijää: Hannes Suominen, Jussi Vatanen, Arttu Kapulainen ja Juho Milonoff. Näyttelijät iloitsivat elokuvan saamasta lämpimästä vastaanotosta.

“Elokuvan aikana vallitsi hyvä tunnelma. Yleisön joukosta kuului naurunpyrskähdyksiä, ja tunnelma oli hyvin keskittynyt. Siitä jäi hyvä olo”, Hannes Suominen kertoi.

“Tuli sellainen olo, että skotlantilaiset kykenivät pienenä kansakuntana samaistumaan meihin suomalaisiin ja näkivät sen sodan merkityksen. En usko, että Suomen historia on kauhean tuttua skotlantilaisille. Kysymykset olivat kuitenkin sellaisia, joita olisi voinut kuulla Suomessakin”, Jussi Vatanen sanoi.

Elokuvan jälkeen järjestetyssä keskustelutilaisuudessa yleisö halusi tietää, olivatko näyttelijät kuulleet tarinoita sodasta isovanhemmiltaan. Katsojia kiinnosti myös, oliko omituista näytellä elokuvassa näyttelijöiden omien armeijakokemusten vuoksi. Näyttelijät valaisivat yleisölle suomalaista asevelvollisuutta.

Juho Milonoff huvitti yleisöä toteamalla, ettei ole käynyt armeijaa, joten jousipyssyä aseenaan käyttävä sotamies Honkajoen roolihahmo sopi hänelle hyvin.

Glasgow’n elokuvajuhla on kasvattanut suosiotaan vuosittain. Tänä vuonna elokuvajuhlille odotetaan yli 40 000 kävijää.

Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas on tehnyt suomalaista elokuvahistoriaa. Helmikuussa se ylitti miljoonan katsojan rajan. Elokuva on saanut kansainvälistä huomiota aikaisemmin esimerkiksi Ruotsissa, missä se sai jo ensi-iltaviikonloppuna enemmän katsojia kuin mikään suomalainen elokuva kymmeneen vuoteen.