l_1e353f850961a37c83942f2d0224557b

Kotimaiset tuotannot poikkeuksellisesti esillä Bucheonin elokuvafestivaalilla

SUOMALAISELOKUVILLE KAKSI RAHAPALKINTOA ETELÄ-KOREASSA

Suomalaiset elokuvantekijät huomioitiin täysin poikkeuksellisesti Etelä-Korean Bucheonissa, jossa 22. Bucheon International Fantastic Film Festival -tapahtuma päättyi sunnuntaina 22. heinäkuuta pääkaupunki Soulin kupeessa. Kotimaisille tuotannoille jaettiin kaksi palkintoa, joiden yhteisarvo on kymmenen miljoonaa korean wonia.

Lyhytelokuvien kilpailun pääpalkinnon voitti Ilja Rautsin esikoisohjaus Helsinki Mansplaining Massacre. Käsikirjoittajana ja dramaturgina tunnetun Rautsin teos sai nyt festivaalilla kansainvälisen ensi-iltansa. Kauhukomedian pääosissa nähdään muun muassa Anna Paavilainen ja Pekka Strang, ja tärkeässä sivuosassa esiintyy Vesa-Matti Loiri. Elokuvan taustalla on tuotantoyhtiö Bufo, jonka aiempiin meriitteihin lukeutuvat esimerkiksi Aki Kaurismäen ja Pirjo Honkasalon tuoreimmat, kansainvälisesti palkitut elokuvat.

Festivaalin yhteydessä järjestettävässä yhteistuotantotapahtumassa Network of Asian Fantastic Filmsissä elokuva-alan ammattilaisille esiteltiin yhteensä 26 kehitteillä olevaa tuotantoa. Mukana oli kolme suomalaishanketta, jotka olivat osa yhteispohjoismaisen Nordic Genre Invasion -markkinointikollektiivin koostamaa ohjelmakokonaisuutta.

Bufo-yhtiön vampyyriteemaisen komedian Red Snow’n ohjaajaksi on kiinnitetty Ilja Rautsi. It’s Alive Films – ja Kinocompany-yhtiöiden yhdessä kehittelemää uskontoteemaista kauhuelokuvaa iBnB ohjaa Teemu NikkiJoonas Allonen ja Antti Laakso on kiinnitetty ohjaajiksi Twisted Films -tuotantoyhtiön jäämerelle sijoittuvaan myyttiseen kauhutarinaan Sound from the Deep, joka perustuu viime vuonna valmistuneeseen samannimiseen puolen tunnin lyhytelokuvaan.

Yhteistuotantotapahtuman päätösgaalassa suomalaishankkeista kiinnostavimmaksi arvioitiin Sound from the Deep, joka voitti yhden Network of Asian Fantastic Filmsin neljästä pääpalkinnosta. Tuomaristo kertoi perusteluissaan arvottaneensa erityisesti hankkeiden kaupallista potentiaalia. Tuomaristoon kuuluivat korealaisen Train to Busan -menestyselokuvan tuottaja Dongha Lee, singaporelais-amerikkalaisen Convergence Entertainment -yhtiön omistaja ja tuottaja Tim Kwok sekä muun muassa Wong Kar-wain ja Kiyoshi Kurosawan ohjauksia tuottanut amerikkalainen Michael J. Werner.

Sekä Helsinki Mansplaining Massacren että Sound from the Deepin voittamat palkinnot ovat arvoltaan viisi miljoonaa korean wonia eli noin 3 750 euroa. Helsinki Mansplaining Massacren ja Sound from the Deep -lyhytelokuvan osarahoittajina ovat toimineet Yleisradio ja Suomen elokuvasäätiö.

Helsinki Mansplaining Massacren lisäksi Bucheon International Fantastic Film Festivalin ohjelmistossa Etelä-Korean-ensi-iltansa saivat Teemu Nikin kolmas pitkä ohjaus Armomurhaaja ja Juho Kuosmasen Jussi-ehdokkuudellakin noteerattu lyhytelokuva Salaviinanpolttajat.

Bucheon International Fantastic Film Festival on Aasian suurin festivaali, joka keskittyy fantasia-, kauhu-, scifi- ja toimintaelokuviin. Nyt 11. kerran järjestetty Network of Asian Fantastic Films on Aasian tärkein yhteistuotantotapahtuma, joka keskittyy genre-elokuviin. Nordic Genre Invasion on kahdenkymmenen islantilaisen, norjalaisen, ruotsalaisen, suomalaisen ja tanskalaisen tuotantoyhtiön kollektiivi, joka edistää pohjoismaisten genre-elokuvien kansainvälistä tunnettuutta ja markkinointia.

Nordic Genre Invasion -kollektiivi ja Network of Asian Fantastic Films ovat tehneet yhteistyötä tapahtuman projektivalinnoissa jo neljän vuoden ajan. Vuosi sitten koko tapahtuman pääpalkinnon, 15 miljoonan korean wonin arvoisen Bucheon Awardin voitti suomalaisen Don Filmsin elokuva The Twin, jota kehittelevät Bodom-elokuvan tuottaja Aleksi Hyvärinen ja ohjaaja Taneli Mustonen.