66600773_418681382069622_6909070252760367104_n

Kuluvan vuoden toukokuussa 22 elokuvaleikkaajaa kokoontui perustamaan Suomen elokuvaleikkaajat r.y./Finnish Cinema Editors yhdistyksen. Yhdistyksen tavoite edistää leikkaajien ammattitaitoa ja elokuvaleikkaustaiteen arvostusta, sekä liittää jäsenensä osaksi kansainvälistä elokuvaleikkaajien yhteisöä. Jäsenyyteen vaaditaan viiden elokuvateatterilevityksen saaneen pitkän elokuvan leikkauskrediittiä, ja jäsenellä on oikeus käyttää nimensä perässä lyhennettä F.C.E. elokuvan alku- ja lopputeksteissä.

 – “Viime syksynä muutama suomalainen leikkaaja sai kutsun Kölniin FilmPlus-festivaalille, joka on suunnattu nimenomaan elokuvaleikkaajille ja leikkaamisesta kiinnostuneille. Festivaalin jälkeen tekemämme kysely kollegoille osoitti, että monet leikkaajat Suomessa olivat kiinnostuneita muodostamaan yhteisön sekä kotimaista että kansainvälistä yhteydenpitoa varten. Aiemmat yritykset leikkaajien killan muodostamiseksi ovat kuihtuneet kasaan, joten päätimme aloittaa uudestaan”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Joona Louhivuori.

– “Olemme huomanneet, että vaikka suomalainen elokuva-ala on pieni ja useimmat tuntevat, tai ainakin tietävät toisensa, jokainen toimii lopulta melko yksin tahoillaan. Tavoitteenamme on muuttaa tätä kulttuuria. Toukokuisessa kokoontumisessa kaikkien paikallaolijoiden yhteinen mielipide oli, että tämä yhdistys halutaan suunnata sellaisille ammattimaisille leikkaajille, joilla on jo paljon kokemusta elokuvien leikkaamisesta ja täten myös annettavaa yhdistykselle. Moni haluaa myös tuoda kokemuksensa esiin elokuvien krediiteissä lisäämällä kansainväliseen tapaan nimensä perään yhdistyksen lyhenteen.”