61866318_2494609967251946_3596209244023554048_n

Suomen suurin elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa on julkistanut ohjelmistonsa. Valkokankaat syttyvät syyskuussa muun muassa odotetuista Cannes-helmistä THE LIGHTHOUSE ja AND THEN WE DANCED. Festivaalin päävieraita ovat Nordic Flair -palkinnon saava tanskalaismestari Lone Scherfig, elokuvasäveltäjä Warren Ellis sekä festivaalisuosikit Peter Strickland ja Anna Odell. R&A liittyy tasa-arvoa elokuva-alalle vaativaan joukkoon allekirjoittamalla kansainvälisen 5050×2020-aloitteen. 32. Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 19.–29. syyskuuta.

32. kertaa järjestettävä Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali saa vieraakseen muusikko Warren EllisinNick Caven säveltäjäparina tunnetun virtuoosin kynästä on syntynyt musiikkia muun muassa elokuviin MUSTANG (Season 2016), HELL OR HIGH WATER (Season 2017) ja THE ROAD (2009). R&A:ssa Ellis ja ohjaaja Arno Bitschy esittelevät ranskalais-suomalaisen dokumenttielokuvan THIS TRAIN I RIDE (2019), jossa yhdysvaltalaiset kulkurinaiset etsivät vapautta raiteilta.

Tanskalainen mestariohjaaja Lone Scherfig saa tämän vuoden Nordic Flair -palkinnon. Festivaalin ja Finnish Film Affair -ammattilaistapahtuman vuosittainen tunnustus annetaan pohjoismaista osaamista maailmalle vieneelle elokuvantekijälle. R&A esittää Scherfigin elokuvat WILBUR (Wilbur Wants to Kill Himself, 2002) ja THE KINDNESS OF STRANGERS (2019). Scherfig pitää festivaalilla yleisölle avoimen Masterclass-luennon.

Unkarissa elävä brittiohjaaja Peter Strickland (The Duke of Burgundy, R&A 2015) tuo festivaalille uuden elokuvansa IN FABRIC, joka on kulutusyhteiskuntaa satirisoiva kauhukomedia tappajamekosta. Ruotsalainen Anna Odell (Luokkajuhla, R&A 2014) esittelee faktaa ja fiktiota sekoittavan uutuusohjauksensa X&Y.

Kansainvälisiin R&A-vieraisiin lukeutuvat myös Berliinin legendaarisen teknoklubi Berghainin portsari Sven Marquardt (BEAUTY AND DECAY) ja kohudokumentin SEARCHING EVA ohjaaja Pia Hellenthal.

Tasa-arvoa, kiitos!

Rakkautta & Anarkiaa liittyy tasa-arvoa elokuva-alalle vaativien festivaalien joukkoon allekirjoittamalla kansainvälisen 5050×2020-aloitteen. Allekirjoituksen myötä festivaali sitoutuu edistämään tasa-arvoa ohjelmistossaan ja organisaatiossaan sekä keräämään ja julkistamaan siihen liittyvää dataa. Aloitteen ovat allekirjoittaneet myös muun muassa Cannesin, Berliinin ja Göteborgin elokuvajuhlat.

– Moniäänisyys on avain rikkaaseen elokuvakulttuuriin. Se on ollut R&A:n ytimessä yli 30 vuotta. Haluamme muiden eturivin kansainvälisten festivaalien kanssa edistää tasa-arvoa yhä tehokkaammin ja järjestelmällisemmin, toteaa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin toiminnanjohtaja Anna Möttölä.

– Elokuva-alan tasa-arvo on etenkin Euroopassa kehittynyt parempaan suuntaan, mutta työtä riittää vielä. Olen erittäin tyytyväinen tämän vuoden ohjelmistoon, jonka monipuolinen ja asiantunteva ohjelmistotyöryhmämme on koonnut, festivaalin taiteellinen johtaja Pekka Lanerva sanoo.

Tämän vuoden R&A-elokuvista 46 % on ohjannut nainen tai muunsukupuolinen henkilö. 159 pitkästä elokuvasta 32 % ja 191 lyhytelokuvasta 58 % on naisten ohjaamia. Yli 800:sta ohjelmistoon harkitusta pitkästä elokuvasta 26 % oli ohjannut muu kuin mies. Neljästä pitkästä gaalaelokuvasta kolme ja R&A Shorts -gaalan lyhytelokuvista kaikki on ohjannut nainen. Ohjelmiston valitsevasta R&A Ministeriöstä 76 % on naisia.

R&A julkisti ohjelmistonsa sukupuolijakauman myös viime vuonna. Silloin pitkistä elokuvista yli kolmasosa ja lyhytelokuvista lähes puolet oli naisten ohjaamia.

Ennakkoensi-iltoja ja kuumimpia hittejä

Syksyn odotetuimmat elokuvat nähdään ensin R&A:ssa. Niihin kuuluu Cannesissa tungoksen aiheuttanut Robert Eggersin (The Witch, 2015) outous THE LIGHTHOUSE (Finnkinon elokuvalevitys), jonka pääosissa nähdään Willem Dafoe ja Robert Pattinson elämänsä rooleissa. Festivaaliyleisöjä Call Me By Your Namen (R&A 2017) tapaan kohahduttanut Levan Akinin helmi AND THEN WE DANCED (Cinema Mondo) on intensiivinen sukellus Tbilisin yöelämään ja tanssiryhmän kiihkeisiin kuvioihin. Festivaali esittää myös Kanadan kauhukakaran Xavier Dolanin kaveriromanssin MATTHIAS & MAXIME (Atlantic Film).

Puolalainen Agnieszka Holland palaa valkokankaille Stalinin Neuvostoliittoon kurkistavalla elokuvalla MR. JONES (Future Film). Ranskalaismestari Claire Denis‘ltä esitetään odotettu scifi-uutuus HIGH LIFE, minkä lisäksi elokuvahistorian uuteen valoon asettava R&A Trailblazers -sarja esittää ohjaajan teokset NO FEAR, NO DIE (S’en fout la mort, 1990) ja 35 SHOTS OF RUM (35 rhums, 2008). Viime hetken lisäyksenä esitetään Daniel Scheinertin (Swiss Army Man, R&A 2016) shokkikomedia THE DEATH OF DICK LONG.

Latinalainen Amerikka ilahduttaa tänä vuonna laatuelokuvilla. R&A esittää maankolkasta muun muassa väkivaltaisen scifi-sadun BACURAU ja kolumbialaisen käänteisen panttivankidraaman MONOS.

Kulttikamaa ja kriitikoiden rakkauksia

Rakkautta & Anarkiaa osallistuu Yle Teeman syksyyn esittämällä HandMade Films -tuotantoyhtiön kulttielokuvan WITHNAIL & I (1987). Näytös liittyy Yle Teeman ohjelmistoon, jossa muistellaan brittiyhtiön historiaa ja nähdään sen elokuvia Monty Python -suosikeista Neil Jordanin Mona Lisaan (1986).

Suositut R&A Talks -keskustelut jatkuvat Bio Rexissä, aiheinaan muun muassa sukupuolittunut vallankäyttö, ilmastonmuutos ja elokuvakritiikki. Viime jouluna kuolleen elokuvakriitikko Helena Yläsen muistoksi esitetään hänen lempielokuviinsa lukeutunut VETEEN PIIRRETTY VIIVA (The Thin Red Line, 1998).

19.–29. syyskuuta järjestettävän Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin koko ohjelmisto ja oheisohjelma löytyvät nyt festivaalin verkkosivuilta osoitteesta hiff.fi.