Ruben Östlundin uutuussatiiri Triangle of Sadness avaa R&A-festivaalin

Suomen suurin ja kaunein elokuvafestivaali juhlistaa 35. vuottaan häikäisevällä gaalaelokuvakattauksella, johon on poimittu mukaan ravisuttavimmat kotimaiset ja kansainväliset elokuvahelmet maailman kärkifestivaaleilta. Avajaiselokuvana nähdään Ruben Östlundin riehakas satiiri Triangle of Sadness, kotimaisena gaalaelokuvana Mikko Myllylahden lakonisen absurdi Metsurin tarina. Upouudessa Next Level -gaalassa esitetään Anna Erikssonin ultramoderni W. Muita gaalaelokuvia ovat Park Chan-Wookin romanttinen trilleri Decision to Leave ja festivaalin päätöselokuva Martin McDonaghin The Banshees of Inisherin, jossa Colin Farrell ja Brendan Gleeson pääsevät jälleen ottamaan mittaa toisistaan. Festivaalin koko ohjelmisto julkaistaan 1. syyskuuta.

Festivaalin avaa Cannesin Kultaisella palmun viime toukokuussa pokannut Triangle of SadnessRuben Östlund (The Square, R&A 2017, Turisti R&A 2014, Play R&A 2011, Involuntary, R&A 2008), iskee tällä kertaa terävät satiirihampaansa huvijahdilla aikaa viettäviin ökyrikkaisiin. Muotialalla työskentelevä julkkispariskunta saa kutsun merimatkalle, jota kipparoi alkoholiongelmainen Marxia siteeraava kapteeni (Woody Harrelson). Elokuva sai Cannesissa kahdeksan minuutin mittaiset aplodit ja sen kotimainen levittäjä on SF Studios. Elokuvan tulee Suomessa elokuvateatterilevitykseen 23. syyskuuta.

Kotimaisena gaalaelokuvana esitetään Cannesin kriitikoiden viikolla palkittu Metsurin tarinaMikko Myllylahden esikoispitkä alkaa tyypillisenä suomalaisena tragikomediana, mutta kieppuu joutuin maagisen realismin maailmaan tarjoten katsojalle runsaasti absurdeja näkyjä ja rutikuivaa huumoria pohjoissuomalaisella pikkupaikkakunnalla. Elokuvan kotimainen levittäjä on B-Plan Distribution, ja se tulee Suomessa elokuvateatterilevitykseen 7. lokakuuta.

Festivaali haluaa tuoda entistäkin vahvemmin esiin perinteisiä elokuvallisia kerronta- ja kuvaustapoja rikkovia teoksia ja lanseeraa uuden Next Level -gaalan. R&A:n historian ensimmäisenä Next Level -gaalaelokuvana esitetään Anna Erikssonin kohuttu uutuuselokuva W. Erikssonin mukaan kyseessä on elokuvan rakastajille suunnattu ultramoderni teos. Elokuvan kotimainen levittäjä on Pirkanmaan elokuvakeskus ja se tulee Suomessa elokuvateatterilevitykseen 23. syyskuuta.

R&A-gaala -leffana nähdään Park Chan-Wookin (The Handmaiden R&A 2016, Stoker R&A 2013, Thirst R&A 2009, I’m a Cyborg But That’s Ok, R&A 2007, Sympathy for Lady Vengeance, R&A 2005, Oldboy R&A 2003) Cannesissa maailmanensi-iltansa saanut Decision to Leave. Vahvasta visuaalisuudesta ja vinoista tarinoista tunnetun ohjaajan uusimmassa teoksessa etsivä matkustaa vuorille tutkimaan miehen kuolemaa ja huomaa ihastuvansa tämän leskeen, jota epäillään myös murhasta. Elokuvan kotimainen levittäjä on Cinemanse ja se tulee myöhemmin elokuvateatterilevitykseen.

Festivaali päättyy komeasti Venetsian elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saavaan Martin McDonaghin (Three Billboards Outside Ebbing Missouri R&A 2017, Kukkoilijat) The Banshees of Inisherin -elokuvaan, jossa Kukkoilijoista tuttu kaksikko (Colin Farrell & Brendan Gleeson) tekee odotetun yhteispaluun valkokankaille 1920-luvulle sijoittuvassa tarinassa. Huumori pulppuaa mustana kuin öinen meri, kun Farrellin ja Gleesonin esittämät kaverukset puivat ystävyyttään jylhällä Irlannin saarella. ​Elokuvan kotimainen levittäjä on The Walt Disney Company ja se tulee Suomessa elokuvateatterilevitykseen vuoden 2023 alkupuolella.

35. Rakkautta & Anarkiaa levittäytyy 15.–25. syyskuuta laajasti pääkaupunkiseudulla elokuvateattereihin, kirjastoon, klubeihin ja muihin yllättäviinkin paikkoihin.

Ohjelmisto julkistetaan kokonaisuudessaan torstaina 1. syyskuuta, jolloin alkaa myös sarjakorttien myynti. Näytöskohtaisten lippujen myynti käynnistyy torstaina 8. syyskuuta.