20190711PHT56840_original

Vuoden 2019 LUX-elokuvapalkinnosta kilpailevat kolme finalistia ovat Cold case Hammarskjöld, The realm ja God exists, her name is Petrunya.

Tämän vuoden finalistit LUX-elokuvapalkinnon saajaksi paljastettiin 23. heinäkuuta Giornate degli autori –tapahtuman lehdistötilaisuudessa Roomassa. Kolme finalistia Euroopan parlamentin vuosittain jakaman elokuvapalkinnon saajaksi ovat:

  • Cold case Hammarskjöld – Ohjaaja: Mads Brügger (Tanska/Norja/Ruotsi/Belgia/Iso-Britannia/Saksa)
  • God exists, Her name is Petrunya / Gospod Postoi, imeto i’e Petrunija – Ohjaaja: Teona Mitevska (Pohjois-Makedonia/Belgia/Slovenia/Kroatia/Ranska)
  • The realm / El reino – Ohjaaja: Rodrigo Sorogoyen (Espanja/Ranska)

Cold case Hammarskjöld

Oletko lukenut salaliittoteorioita Dag Hammarskjöldin kuolemasta? Ruotsalainen YK:n pääsihteeri kuoli vuonna 1961 epäselvissä olosuhteissa lentokoneonnettomuudessa matkalla Kongoon neuvottelemaan tulitauosta Katangassa. Hammarskjöld oli edistyksellinen poliitikko, joka halusi estää länsimaiden, kuten Ranskan ja Ison-Britannian ottavan Afrikan uudelleen haltuunsa entisten alusmaiden itsenäistyttyä. Tanskalaisen Mads Brüggerin dokumentti valottaa Hammarskjöldin kuolemaan liittyvää mysteeriä ja saa selville uusia, yllättäviä käänteitä. Dokumentin teemat koskettavat nykyaikanakin: se osoittaa politiikan petollisia käytäntöjä, mutta on samaan aikaan inhimillinen ja hauska. Nyt jo kolmatta kertaa LUX-finalistien joukossa on mukana dokumentti.

God exists, her name is Petrunya

Mitä tapahtuu, kun nainen osallistuu perinteisesti miehille varattuun kilpailuun ja onnistuu nappaamaan pyhän ristin, jonka ortodoksipappi on heittänyt veteen? Pohjois-makedonialaisen ohjaajan Teona Strugar Mitevskan elokuvassa Petrunya suututtaa niin miehet kuin papinkin toimimalla juuri näin, ja poliisi joutuu puuttumaan tilanteeseen. Alun perin Petrunya ei ole feministi, mutta hän kieltäytyy antamasta ristiä takaisin ja taistelee yhtäläisten oikeuksien puolesta. ”Miksi minulla ei ole oikeutta hyvään onneen vuodeksi?” hän kysyy, viitaten kilpailun voittajan perinteiseen palkintoon.

The realm

Mihin asti ihminen on valmis menemään pysyäkseen vallassa? Espanjalaisohjaaja Rodrigo Sorogyenin adrenaliinintäyteinen trilleri käsittelee poliittista korruptiota. Se kertoo tarinan erään menestyksekkään poliitikon uran lopusta. Mukaan mahtuu katkeria riitoja, tiukkoja ajojahteja sekä yhteenottoja lehdistön kanssa.

Eurooppalaisia elokuvia Euroopan elokuvateattereihin

Euroopan parlamentin LUX-elokuvapalkinto auttaa eurooppalaisia elokuvia pääsemään jakeluun kansallisten rajojen yli ja kilpailemaan tehokkaammin markkinoita hallitsevien amerikkalaisten blockbuster-elokuvien kanssa. Tämän vuoksi kolme finalistielokuvaa tekstitetään kaikille 24 viralliselle EU-kielelle. Ne tulevat joihinkin teattereihin jo seuraavien muutaman viikon aikana ja laajempaan levitykseen LUX-elokuvapäivien aikana tänä syksynä.

Voittajan valitsevat parlamentin jäsenet, ja se julkistetaan 27. marraskuuta Strasbourgin täysistunnossa ohjaajien läsnä ollessa.