20191127PHT67533_original

Teona Mitevskan ohjaama ” God Exists, Her Name Is Petrunya!” voitti LUX-elokuvapalkinnon

Elokuva ”God Exists, Her Name Is Petrunya” voitti 13. kertaa myönnettävän LUX-elokuvapalkinnon. Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli julkisti voittajan Strasbourgissa keskiviikkona.

Puhemies Sassoli onnitteli kaikkia kolmea finalistia ja totesi: ”Päivittäisessä työssämme on helppo keskittyä parlamentin toimien teknisiin yksityiskohtiin. Meidän tulee kuitenkin myös sisällyttää tiedotukseemme tunteita ja tiedottaa parlamentin toimista uusin tavoin. LUX-elokuvapalkinto auttaa meitä tässä työssä, sillä elokuvissa käsitellään tärkeitä teemoja, kuten maahanmuuttoa, oikeutta terveydenhuoltoon, feminismiä ja politiikan etiikkaa. Meidän tulee edistää esimerkiksi keskustelua ilmastokriisistä, kolonialistisesta menneisyydestämme sekä yhteiskuntamallistamme elokuvan kautta. Olemme ainoa parlamentti, joka jakaa elokuvapalkinnon. Olkaamme ylpeitä siitä.”

Puhemies totesi lisäksi: ”Haluan sanoa uudelleen: meidän pitää olla erityisen ylpeitä LUX-elokuvapalkinnosta sekä ohjaajista ja tekijöistä, jotka meillä on ollut etuoikeus tavata. Eläköön ilmaisunvapaus, eläköön eurooppalainen elokuva, eläköön LUX-elokuvapalkinto.”

God Exists, Her Name Is Petrunya” on Teona Mitevskan ohjaama elokuva, jonka on toteutettu yhteistuotantona Pohjois-Makedoniassa, Belgiassa, Sloveniassa, Kroatiassa ja Ranskassa. Se kertoo nuoresta työttömästä naisesta, joka voittaa pyhän ristin kilpailun ortodoksisessa seremoniassa loppiaisena. Näin hän pystyy osallistumaan uskonnolliseen perinteeseen, joka yleensä on avoin vain miehille. Elokuvan on nähty osallistuvan keskusteluun feministisestä kamppailusta konservatiivisissa yhteiskunnissa.

Toiset kaksi finalistia palkinnon saajaksi olivat Mads Brüggerin ohjaama Cold Case Hammarskjöld (Tanska/Norja/Belgia), sekä Rodrigo Sorogoyenin ohjaama The Realm (Espanja/Ranska).

Parlamentin varapuheenjohtaja Klara Dobrev (S&D, Unkari), kulttuurivaliokunnan puheenjohtaja Sabine Verheyen (EPP, Saksa) ja kolmen finalistielokuvan ohjaajat ja tuottajat pitävät lehdistötilaisuuden Strasbourgissa keskiviikkona klo 16.30 Suomen aikaa.

Lisätietoa LUX-elokuvapalkinnosta löytyy täältä.