51499529_1733550873418008_2666210414823473152_o

Maaliskuussa Cinema Orionissa juhlitaan legendaarisen toimintatähti Chuck Norrisin 80-vuotissyntymäpäivää ja kotimaisen elokuvan kiintotähteä Anneli Saulia. Noidat tulevat! -erikoissarjan yhtenä tähtenä loistaa heinäkuussa Suomessa keikkaileva pop-sensaatio Björk. Doggariklubi esittelee kotimaisen dokumenttielokuvan tuoreita helmiä.

Ikoninen toimintatähti Chuck Norris täyttää 80 vuotta tiistaina 10.3. Cinema Orion juhlistaa merkkipäivää kahdella keskeisellä poiminnalla legendan valkokangasuralta. Silmästä silmään (1981) esittelee Norrisin kovanyrkkisenä poliisina, Delta Force (1986) on lentokonekaappauksen ympärille kiertyvä ramboilua, katastrofielokuvaa ja poliittista agendaa yhdistävä toimintaelokuva. Ensin mainitussa Norrisin rinnalla näyttelevät Richard “Shaft” Roundtree ja Christopher LeeDelta Forcen sivurooleissa nähdään tähtiä Martin Balsamista ja Joey Bishopista Hanna Schygullaan ja Susan Strasbergiin.

Noidat tulevat! -sarja tuo Orioniin kuusi ylistettyä kulttiteosta 3.–19.4. Sarjan aloittaa perjantaina 3.4. Islannin jylhissä maisemissa kuvattu Juniper Tree (1990). Grimmin veljesten satuun pohjautuvan elokuvan herkässä pääroolissa nähdään kesällä Suomessa keikkaileva poptähti Björk. Kasarihelmi The Witches of Eastwick esittelee unelmatrion Michelle Pfeiffer, Susan Sarandon ja Cher, jotka pyörittävät machomies Jack Nicholsonia miten haluavat. Sarjassa nähdään myös Hayao Miyazakin lumoava Kikin lähettipalvelu (1989), Peter Stricklandin verenpunainen In Fabric (2018) ja Rungano Nyonin hypnoottinen sambialaisteos I am Not a Witch (2017). Andrew Flemingin Noitapiiri (1996) huipentaa noitaelokuvien kimaran.

Toivo Särkän Hilja maitotyttö (1953) aloitti suomalaisen elokuvaerotiikan uuden ajan – ja teki Anneli Saulista tähden ja seksisymbolin. Yhtäältä rooli leimasi näyttelijän, toisaalta hänen huippukauttaan voi verrata Marilyn Monroen uraan: lahjakkaan näyttelijän selviytymistaisteluna miesten johtamassa studiokulttuurissa. 1960-luvulla Sauli näytteli länsisaksalaisissa rikoselokuvissa, 2000-luvulla hän on piristänyt sivurooleillaan useita kotimaisia elokuvia. Anneli Saulin retrospektiivi alkaa Hilja maitotytöllä maanantaina 23.3.

Suomi-filmin 2020-luku tarjoaa syväsukelluksia kotimaisen elokuvan maailmaan elokuvatoimittajien Jaana SemeriJohanna Grönqvist ja Leena Virtanen johdolla, tekijöiden ja näkijöiden kera. Maaliskuun keskustelussa torstaina 19.3. pureudutaan lyhytelokuviin. Keskustelijoina ovat ohjaaja Miia Tervo, näyttelijä-ohjaaja Anna Paavilainen ja käsikirjoittaja-ohjaaja Ilja Rautsi.

Festivaalikevät jatkuu aasialaisen elokuvan monipuolisia helmiä esittelevällä Cine Aasialla, jonka tarjonta rikastaa Orionin ohjelmistoa 12.–15.3. Yhteistyössä Dokumenttikillan kanssa järjestettävät Doggariklubit tuovat kiinnostavimmat tuoreet dokumenttielokuvat Orionin yleisön ulottuville tekijävieraiden esitteleminä. Keskiviikkona 11.3. esittelyssä on Mika Mattilan ohjaama, globaalin turismin ydintä ruotiva Carnival Pilgrims, 25.3. pohjoismaiden parhaana dokumenttielokuvana palkittu COLOMBIA IN MY ARMS ja 8.4. Elina Talvensaaren kaunis kertomus kaiken katoavaisuudesta, NEITI AIKA. Parhaan dokumenttielokuvan Oscar-ehdokas The Cave nähdään Orionissa torstaista 12.3. alkaen.