84683472_10156875043942011_525495407648702464_o

Susanna Tapani pelaa ainoana maailmassa sekä jääkiekkoa että ringetteä maajoukkuetasolla. Ringetessä Tapani on nelinkertainen maailmanmestari ja jääkiekossa moninkertainen arvokisamitalisti. Jäänsärkijä-dokumenttielokuva on paitsi kantaa ottava teos myös rakkaudentunnustus urheilulle.

Elokuva tarjoaa kurkistuksen huippu-urheilun kulisseihin ja käsittelee teemoja intohimosta tasa-arvoon. Urheilun tasa-arvosta ja naisten joukkueurheilun arvostuksesta on käyty viime vuosina paljon keskustelua. Ajankohtaiseen aiheeseen tartutaan yhden urheilijan tarinan kautta, sormea heristelemättä. Jäänsärkijä-dokumenttielokuva seuraa Susannan elämää vuosina 2016–2019.

– Alusta asti oli selvää, että haluamme elokuvaan yhteiskunnallisen näkökulman, eli käsitellä sellaista asiaa, jonka koemme tärkeänä. Vaikka elokuva sijoittuukin urheilun maailmaan, uskon sen olevan mielenkiintoinen riippumatta katsojan omasta suhteesta urheiluun ja liikkumiseen, elokuvan ohjaaja-tuottaja Mikkomatti Ruotsalainen kertoo.

Elokuva piirtää kuvan lahjakkaasta, tinkimättömästä ja monipuolisesta urheilijasta, jolla on vahva oma visio. Kaiken keskiössä on palo ja rakkaus urheilua kohtaan.

Elokuvan taustalla kulkee myös naisten jääkiekkomaajoukkueen kehityskulku ikuisesta kolmosesta terävimpään kärkeen. Joukkue murtautui suomalaisen urheilukansan tietoisuuteen viimeistään kevään 2019 MM-kotikisoissa, joissa finaalin dramaattisten vaiheiden jälkeen oli tyytyminen hopeaan.

– Toivon elokuvan herättävän tunteita ja ajatuksia, ja synnyttävän sitä kautta myös keskustelua. Elokuva on ennen kaikkea Susannan tarina. On paljon asioita, jotka voitaisiin yhteisömme toimesta hoitaa paremmin – ja se on meidän kaikkien vastuulla, ei ainoastaan päättäjien ja tukijoiden, Ruotsalainen huomauttaa.

Jäänsärkijä-dokumenttielokuvan on ohjannut ja tuottanut Mikkomatti Ruotsalainen Indy Films Oy:stä. Elokuvan pääyhteistyökumppani on Rovio Entertainment Oyj. Muut yhteistyökumppanit ovat Kisakallio, Euran kunta, Raision Nuorisokiekko sekä Suomen kaukalopallo- ja ringetteliitto. Elokuvaa ovat tukeneet Suomen Elokuvasäätiö ja AVEK.