miehia_ja_poikia_juliste_web-768x1097

Miesten tasa-arvo ry:n (MTA) palkitsee vuosittain sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisessä erityisesti ansioituneen toimijan tai ansioituneet tahot tasa-arvopalkinnolla.  MTA:n vuoden 2019 tasa-arvopalkinnot saavat elokuvaohjaaja Joonas Berghäll ja Poikien Äidit-yhteisö.

Joonas Berghällin tuorein elokuva “Miehiä ja poikia” sai ensi-iltansa maaliskuussa 2019 ja on kerännyt teattereissa ennätysyleisön. Elokuvalle toteutettu vaikuttavuuskampanja on ollut myös suuri menestys ja tavoittanut yleisöä elokuvasalien ulkopuolella. Miehiä ja poikia -elokuva jatkoi Miesten vuoro -elokuvan jalanjäljissä ja Berghällille tyypillisesti hänen elokuvissaan miehet pääsevät puhumaan ääneen ja avoimesti elämästään, ongelmistaan ja ennen kaikkea tunteistaan. Miesten tasa-arvo Ry luonnehtii Berghällin elokuvia seuraavasti: ” Dokumenteissa stereotyyppinen käsitys suomalaisista miehistä vaikenevina tunteidensa tukahduttajina murenee”

Joonas Berghäll kommentoi saamaansa tunnustusta: “Tämä on urallani jo toinen tasa-arvopalkinto ja pakko myöntää, että minulle nämä ovat niitä tärkeimpiä tunnustuksia. Sain Miesten vuorosta palkinnon TANE:lta vuonna

2010 ja nyt tämän palkinnon 10 vuotta myöhemmin. Työtä on siis yhä paljon tehtävänä. Toivon, että myös elokuva-alan toimijat kuten Suomen Elokuvasäätiö ja Yle käyttäisivät hyväkseen sitä, että olen 27 vuotta vihkiytynyt tasa-arvoasioihin ja urallani elokuvieni kantava voima on ollut noin 20 vuotta tasa-arvo. Elokuva-alan tilaisuuksiin pyydetään tasa-arvojäseneksi aina naisjärjestön edustaja, toivon, että jatkossa myös miehiä pyydettäisiin mukaan.”

Tämän lisäksi Berghäll Miesten Tasa-arvo Ry:n mukaan työllään lisännyt keskustelua sekä tietoisuutta miesten ja poikien asemasta ja tasa-arvo-ongelmista sekä edistänyt positiivisempaa mieskuvaa Suomessa.

Berghällin mukaan työtä on kuitenkin vielä tehtävänä:

“Meidän myös jatkettava tasa-arvotyötä ja on muistettava esimerkiksi se, että kun joka vuosi julkaisemme tilastot ja hekumoimme sitä, että olemme maailman kolmanneksi tasa-arvoisin maa, kun tutkimme naisiin kohdistuvaa tasa-arvoa. Sitten taas kun huomioidaan naiset ja miehet lasketaan mukaan olemme yhtäkkiä sijalla 72! On uskomatonta, että tätä ei mediassa kerrota, että tasa-arvotilasto koskee ainoastaan naisten tasa-arvoa.

Yksikään toimittaja ei ole nostanut asiaa esille. Tarvitsemme vahvoja puhujia myös miesten ja poikien puolesta ja oli upeaa huomata, että Poikien äidit ovat myös tunnustuksen saajana. Olen ihaillut heidän toimintaansa, siinä missä monet tahot eivät välitä pojista, he ottavat asiaa vahvasti esiin ja puhuvat poikien puolesta. En voi kuin ihailla Poikien Äidit -yhteisön toimintaa.”

Miehiä ja poikia oli toiseksi katsotuin dokumenttielokuva vuonna 2019 ja elokuvaa arvosteltiin lehdistön puolesta mm. seuraavasti:

“Miesten on todellakin lupa itkeä myös tämän elokuvan parissa, olivat he sitten metsästäjiä, armeijan leivissä, töissä teurastamolla tai luomassa uraa vaatturina tai vaikkapa sisustajana. Myös miesten oikeuksia on tarpeellista puolustaa. “(Episodi)

“Näistä tunteista meikäläinen jörrikkä ei tapaa puhua, ja siksi heidän avoimuutensa iskee sydämeen. Tuskan jakaminen kameran kautta tuntemattomien kanssa on niin epäsuomalaista. Samalla se on merkki hyvästä dokumentaristista. Luottamuksen voittaminen on vaativaa ja vastuullista.” (Hämeen Sanomat)