logo_violetti-300x300

Elokuun lopulla debytoivan Turku Animated Film Festivalin koko ohjelmisto on julkistettu. Neljän päivän aikana esitettävät kaikkiaan 45 näytöstä tarjoilevat pikantin kattauksen kotimaisen ja kansainvälisen animaatioelokuvan parhaimmistoa.

Lyhytanimaatio on monipuolinen taidemuoto, joka ei tunne rajoja. TAFF tarjoaa oivallisen tilaisuuden tutustua tähän kiehtovaan lajityyppiin ja sen uusimpiin ilmentymiin. Kuratoimamme näytökset edustavat animaation koko kirjoa, ja niistä kukin sisältää taatusti yllätyksellisiä, oivalluksia aiheuttavia elokuvia”, lupaa Turku Animated Film Festivalin taiteellinen johtaja Joni Männistö.

Nykyanimaation tuoreimpia virtauksia edustavat muun muassa Euroopan parhaan lyhytanimaation tittelistä kilpailleet Cartoon d’Or -finalistit sekä Keski- ja Itä-Euroopan lahjakkaimpien nuorten animaationtekijöiden töitä esittelevä VAF New Talents -kooste. Tulevaisuuden lupaukset loistavat niin ikään Budapestin animaatiokoulu MOMEn eli Unkarin Moholy-Nagy University of Art and Design Budapestin oppilastöistä koostuvassa näytöksessä. Tänä vuonna maailman parhaana animaatiokouluna palkittu MOME kulkee tuttuja jalanjälkiä; samainen titteli myönnettiin Turun AMK:n taideakatemian animaatiolinjalle vuonna 2012.

TAFF houkuttelee Turkuun monikymmenpäisen joukon kansainvälisiä animaatioelokuvan ammattilaisia. Mestariluokkien myötä yleisölle tarjoutuu ainutkertainen mahdollisuus tutustua alan kiinnostavimpien nimien työskentelyyn. Luvassa on muun muassa lyhytanimaation Oscar-ehdokas Bastien Dubois’n retrospektiivi, jossa ohjaaja on itse paikalla vastaamassa yleisön kysymyksiin. Mestariluokissa kuullaan niin ikään Oscar-kilvoista tuttua Adrien Merigeauta sekä Andrea Martignonia, joka saapuu Turkuun puhumaan työstään animaation äänisuunnittelun sekä italialaisen taideanimaation parissa.

Taatusti ainutkertaisen elokuvaelämyksen tarjoaa Kirjakahvilan pihalla perjantai-iltana toteutuva spektaakkeli, jossa valkokankaalle heijastuu Romanian ensimmäinen kokoillan scifi-animaatio Delta Space Mission (1984). Syntetisaattoreiden ja rumpukoneiden säestämää avaruusseikkailua seuraa festivaalin tuomaristossakin istuvan Mihai Mitrican scifi-vaikutteinen dj-keikka.

Lapsillekin sopivaa tarjontaa Turku Animated Film Festivalin ohjelmistossa edustaa Oulun musiikkivideofestivaalin kanssa yhteistyönä toteutettu näytös, jossa svengaillaan animoitujen musiikkivideoiden tahdissa. Perheen pienimpiä valkokankaalla ilahduttavat myös Råtta Booriksen ja Kikattavan Kakkiaisen ennennäkemättömät sekä Pikkuli-linnun tv:stä tutut seikkailut. Lapsia ajatellen on koottu niin ikään Pikku Panoramaksi nimetty näytös, johon on poimittu kilpailuun lähetetyistä elokuvista parhaat yli seitsemänvuotiaille katsojille sopivat lyhytanimaatiot.

Ohjelmistoon kokonaisuudessaan voi tutustua festivaalin kotisivulla. Tapahtuman lippuja myydään 12.8. olkaen osoitteessa taff.fi.