65101

Turilas & Jäärä on vuonna 2001 elokuvateattereissa ensi-iltansa saanut Ismo Virtasen ja Mariko Härkösen ohjaama ja heidän sekä Liisa Helmisen käsikirjoittama nukkeanimaatio ötökkäystävyksistä, jotka ruuanhakuretkillään kehittelevät uusia käyttötarkoituksia ihmisten hylkäämille esineille. Animaation tuottivat Hanna Hemilä ja Liisa Helminen. Ääntelystä ja keksitystä “ötökkäkielestä” rakentuvissa äänirooleissa näyttelevät m.m. Sam Huber, Vesa Vierikko, Max Bremer, Åsa Nybo ja Katariina Lohiniva.

Televisiossa elokuva esitettiin myöhemmin episodeiksi pilkottuna. Elokuvan 13 tarinassa korostuu yhteisöllisyyden merkitys sekä toisten ja luonnon huomioon ottaminen. Itsekkyys ja ylimielisyys johtavat riitoihin ja hankaluuksiin. Loppujen lopuksi kaikki asiat ovat sovittavissa ja ystävyys voittaa aina.

Suosittua elokuvaa on esitetty kymmenillä festivaaleilla eri puolilla maailmaa ja levitetty teattereissa Pohjoismaissa ja Benelux-maissa. Työryhmälle Härkönen, Virtanen, Helminen ja Hemilä myönnettiin Taiteen valtion palkinto 2001 ja jakso “Purkkapäivä” sai Ranskan Laonin nuoren yleisön festivaalilla lyhytelokuvien pääpalkinnon.

Elokuvan tuotanto kesti lähes neljä vuotta, sillä elokuva tehtiin pääosin käsityönä ja kuvattiin 35 mm:n materiaalille. Ennakkosuunnitteluvaiheessa oli harkittu mahdollisuutta toteuttaa sarja digitaalisesti, mutta lopulta päädyttiin perinteiseen animointitekniikkaan.

Turilas & Jäärä –animaation juhlavuoden kunniaksi elokuva esitetään digitaalisesti uudelleen masteroituna versiona Oulun kansainvälisillä lasten ja nuorten elokuvien festivaaleilla 13.-20.11.2016. Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali on vakiinnuttanut asemansa korkeatasoisen pohjoismaisen ja kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvan johtavana esityspaikkana. Se perustettiin vuonna 1982 ensimmäisenä lajiaan Pohjois-Euroopassa.

Turilas & Jäärä –elokuva digitaalisesti uudelleen masteroitu versio julkaistaan 19.12.2016 vuokrattavaksi eri suoratoistopalveluihin.

SYNOPSIS

Kesken aamupuuhailun Jäärä kuulee ulkoa outoa surinaa. Hän tarkistaa kaukoputkellaan, mitä ihmettä on tapahtumassa. Tuntematon lentävä otus on menettänyt tasapainonsa ja putoaa korkeuksista syöksyen Jäärän kodin katon läpi suoraan tämän sänkyyn. Vieras on Turilas, joka pian asettuu Jäärän luo asumaan. Siitä päivästä alkaa heidän ystävyytensä.

Toimelias Jäärä on nokkela keksijä, mutta samalla myös äkkipikainen. Hyväntuulinen Turilas on hyräilevä ja vieraanvarainen sekä varsinainen herkkusuu. Yhdessä he ajelevat ympäriinsä tandem-menopelillään ja päätyvät eriskummallisiin seikkailuihin etsiessään ruokaa. Välillä he löytävät ihmisten hylkäämiä esineitä, joille ystävykset keksivät uusia käyttötarkoituksia. He kierrättävät tehokkaasti, kuten turilaat ja jäärät luonnossakin.