15400935_1557162344310289_5443296663056996702_n

Perjantaina 24.2. ensi-iltansa saanutta Dome Karukosken Tom of Finland -elokuvaa on ylistetty sosiaalisessa mediassa tunteita herättäväksi ja kauniiksi elokuvaksi Suomen kulttuurihistorian kansainvälisesti tunnetuimmasta taiteilijasta Touko Laaksosesta. Lisäksi elokuva on saanut poikkeuksellisen hienot arvostelut sekä Suomessa että kansainvälisesti, ja se sai myös kriitikoiden arvostetun FIPRESCI-palkinnon Göteborgin kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Avausviikonloppuna Tom of Finland esitettiin 120 elokuvateatterissa kautta maan ja elokuvan näki 18 713 katsojaa.

Tom of Finland -elokuva on saanut runsaasti kehuja katsojilta. Sitä on sosiaalisessa mediassa kuvattu muun muassa kauniiksi, ajatuksia herättäväksi ja inspiroivaksi. Paljon odotettu elokuva on lunastanut lupauksensa suomalaisten leffafanien keskuudessa. Eräiden näytösten jälkeen katsojat ovat jopa spontaanisti taputtaneet eikä kosteilta silmäkulmiltakaan olla säästytty.

– Olemme liikuttuneina ja onnellisina ottaneet vastaan sekä median että katsojien palautteen. Elokuva koskettaa suomalaisia ja se koetaan tärkeäksi osaksi meidän historiaamme. Avausviikonloppuna elokuvaa käytiin katsomassa aktiivisemmin isoissa kaupungeissa kuin maaseudulla. Toivon toki, että pienemmätkin kaupungit innostuvat nyt kun elokuva on nähtävissä. Perjantaina elokuva lanseerataan Ruotsissa 40 elokuvateatterissa kautta maan ja osa näytöksistä on jo myyty loppuun, kommentoi Annika Sucksdorff , Helsinki-filmin toimitusjohtaja ja yksi elokuvan kolmesta tuottajasta.

– Elokuvan ensi-iltaa edeltävinä viikkoina on tehty valtavasti työtä elokuvan markkinoinnin ja PR:n saralla, ja tämä taustatyö on purrut erityisesti isoissa kaupungeissa. Olemme kuitenkin vakuuttuneita, että upea elokuva ja sen saamat hienot arvostelut etenkin paikallismedioissa saavat myös elokuvafanit maakunnissa liikkeelle. Olemme ylpeitä siitä, että saamme olla osana Tom of Finlandin menestystarinaa elokuvalevittäjän roolissa, sanoo Finnkinon elokuvalevityksen päällikkö Mika Nieminen .

Tom of Finland -elokuvan päärooleissa nähdään Pekka Strang (Touko Laaksonen), Lauri Tilkanen (Veli ”Nipa” Mäkinen) jaJessica Grabowsky (Kaija, Toukon sisko). Dome Karukosken ohjaama elokuva on Helsinki-filmin tuottama ja sen levittää Finnkinon elokuvalevitys.

Tom of Finland -elokuva

Lajityyppi: Draama, elämäkerta
Levittäjä: Finnkinon elokuvalevitys
Ohjaaja: Dome Karukoski
Pääosissa: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky
Ensi-ilta: 24.2.2017
Kesto: 1h 56 min

Tom of Finland -elokuva on kaunis ja kiehtova kuvaus suomalaisen taiteilijan Touko Laaksosen ( Pekka Strang ) matkasta kansainväliseen menestykseen. Elokuvassa Touko palaa jatkosodasta kotiin synkkään ja moralistiseen Suomeen, jossa homoseksuaalisuus on laitonta. Itseään ja ystäviään huvittaakseen hän alkaa piirtää lihaksikkaita, vapaita, estottomia ja ylpeitä homomiehiä. Piirrokset ovat Suomessa vaarallisia, joten Touko kätkee ne jopa sisareltaan Kaijalta ( Jessica Grabowsky ) siitä huolimatta, että sisarukset ovat hyvin läheisiä. Mainostoimistossa työskentelevä Touko rakastuu tanssija Veli Mäkiseen ( Lauri Tilkanen ), mutta joutuu salaamaan rakkaussuhteensa. Veli vannottaa Toukoa etsimään työlleen yleisön ja näin piirrokset kuljettavat Toukon Berliinin kautta Los Angelesiin, jossa hän saa ystäviensä avulla arvostusta taiteelleen. Tom of Finland -taiteilijanimellä signeeratut teokset saavat suuren suosion ja synnyttävät kansanliikkeen.

Tom of Finland on eeppinen kertomus miehestä nimeltä Touko Laaksonen ja taiteilijasta nimeltä Tom of Finland.

Tom of Finland -elokuvan ensi-ilta on 24.2.2017, ja se on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

Seuraa Tom of Finland -elokuvaa sosiaalisessa mediassa:
Facebook: www.facebook.com/tomoffinlandelokuva
Twitter: @ToFmovie | https://twitter.com/ToFmovie
Instagram: @tomoffinlandmovie | https://www.instagram.com/tomoffinlandmovie/
Kotisivut: www.tof.fi