16729397_1346886595378744_5826515536558944475_n

Helsinki Cine Aasian juhlavuoden elokuvissa käsitellään yhteiskunnallista vastakkainasettelua ja perhettä

Suomen ainoa aasialaisen elokuvan festivaali Helsinki Cine Aasia on julkaissut vuoden 2017 ohjelmistonsa. Festivaalilla tullaan näkemään yhteensä 18 elokuvaa 10 eri Itä- ja Kaakkois-Aasian maasta. Elokuvien avaamia näkökulmia syvennetään keskusteluissa omien alojensa asiantuntijoiden – kuten legendaarisen ulkomaantoimittaja Rauli Virtasen – kanssa. Helsinki Cine Aasian viidettä juhlavuotta vietetään Korjaamon Kinossa ja Kulmasalissa sekä elokuvateatteri Orionissa torstaista sunnuntaihin 16.–19.3.2017.

Helsinki Cine Aasian avajaiselokuvana nähdään eteläkorealaisen Kim Ki-Dukin ohjaama The Net (2016). Tiivistunnelmainen draama on suorasukainen kuvaus Koreoiden nykytilasta, ja ihmisistä konfliktin varjossa. Valtioiden, yhteiskunnallisten normien tai perinteisten sukupuoliroolien synnyttämiä raja-aitoja käsittelevät myös muun muassa Rithy Panhin osittain omakohtaisiin kokemuksiin perustuva punakhmerien hirmuhallinnon kuvaus Exile (2016); Shin Dong-ilin Come, Together (2016), missä tavallinen ydinperhe pistetään koetukselle kilpailuyhteiskunnan alati kiihtyvässä oravanpyörässä; sekä Daigo Matsuin Japanese Girls Never Die (2016) – räväkkä ja feministinen katsaus seksismiin, avioitumispaineisin ja sukupuolten välisiin tuloeroihin Japanissa popkulttuurin värikkäin keinoin.

Koko ohjelmistosta esiin nousevia teemoja ovat perheen asema nyky-yhteiskunnassa, mitä on olla nuori, sekä matka mieleen. Koji FukadanHarmoniumissa (2016) ydinperhedynamiikkaa analysoidaan draamatrillerijuonen kautta. Nontawat Numbenchapolin #BKKY (2016) ammentaa haastatteluista sadan bangkokilaisen nuoren kanssa aineksia fiktiota ja dokumenttia sekoittavaan kepeään pohdintaan identiteetistä, seksuaalisuudesta, sukupuolesta. Zhang Yangin askeettinen ja omistautunut tiibetinbuddhalaisen pyhiinvaelluksen kuvaus Paths of The Soul (2016) on puolestaan vaikuttava ja voimistava kokemus katsojallekin.

Erityisen harvinaista herkkua Helsingin valkokangailla on bhutanilaisen Khyentse Norbun Hema Hema: Sing Me a Song while I Wait (2016). Elokuvassa näyttelijät näyttelevät naamiot kasvoillaan kehon kieleen turvautuen. Kimmokkeena yllättävälle lähestymistavalle ovat ohjaajan mukaan toimineet internetin anonyymit keskustelufoorumit. Elokuva on parhaillaan kotimaassaan sensuuritoimenpiteiden uhan alla, ja sen saapuminen Helsinki Cine Aasiaankin varmistui vasta viime tingassa.

Vuoden 2017 ohjelmistoon tekevät odotetun paluun festivaalin viisivuotisen historian aikana tutuiksi tulleet Shunji Iwai uudeksi kulttiklassikoksi povatulla teoksellaan A Bride for Rip Van Winkle (2016), Midi Z tyylikkään realistisella paperittomien siirtotyöntekijöiden kuvauksellaan The Road to Mandalay (2016), sekä festivaalin viisivuotisyllätyksenä Watanaben veljekset uusimmallaan POOLSIDEMAN (2016), joka voitti viime vuonna Tokion kansainvälisten elokuvafestivaalien Japanese Splash -sarjan pääpalkinnon.

Tänä vuonna Helsinki Cine Aasian ohjelmistossa on ensimmäistä kertaa mukana vauvakino. Vauvakinossa nähdään perjantaina 17.3. eteläkorealaisen Yoon Ga-eunin hienovarainen kuvaus koulumaailman sosiaalisista paineista, kiusaamisesta ja ystävyydestä The World of Us (2016).

Vuoden 2017 ohjelmistosuunnittelua varten Helsinki Cine Aasia -tiimi vieraili muun muassa Busanin ja Tokion kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

“Itä- ja kaakkoisaasialaisten elokuvien taso on tällä hetkellä erittäin korkea. Olemme iloisia siitä, että voimme tuoda helsinkiläisyleisöjen nähtäville todellisia elokuvahelmiä ja esitellä uusia nousevia aasialaisen elokuvataiteen kykyjä. Näinä vastakkainasettelun aikoina elokuva voi tuoda kaukaiset maat ja kansat lähelle,” sanoo Eija Niskanen, festivaalin taiteellinen johtaja.

Elokuvien esiin nostamia kysymyksiä syvennetään asiantuntijakeskusteluissa

Juhlavuotensa kunniaksi Helsinki Cine Aasia järjestää kaikille avoimia keskusteluja, jotka syventävät tai avaavat uusia näkökulmia festivaalin ohjelmistoon. Japanilaisen animaation tulevaisuudesta Hayao Miyazakin ja Studio Ghiblin valta-aseman jälkeen kertoo Helsinki Cine Aasian taiteellinen johtaja, elokuvan ja animaation tutkija Eija Niskanen. Tilaisuus alustaa Sunao Katabuchin elokuvan In This Corner of the World (2016) esitystä.

Rithy Panhin Exile-elokuvan esityksen yhteydessä tunnettu ulkomaantoimittaja Rauli Virtanen on paikalla kertomassa Kaakkois-Aasian reportterikokemuksiaan muun muassa ajalta juuri ennen Khmer Rougen tuloa. Hema Hema: Sing Me a Song While I Waitin yhteydessä on tilaisuus kuulla Bhutanin kulttuurista ja elokuvataiteesta keskustelussa Bhutanissa asuneen Riikka Suhosen ja bhutanilaisten elokuvantekijöiden kanssa työskennelleen Roope Aholan kanssa. The Road to Mandalay -elokuvan näytöksen yhteydessä keskustellaan siirtotyöntekijöiden oikeuksista Thaimaan vientiteollisuudessa Finnwatchin tutkijan Anu Kultalahden johdolla.

Helsinki Cine Aasia on koko viisivuotisen historiansa ajan panostanut naisnäkökulman esiintuomiseen, ja tänä vuonna ohjelmistossa on kiinalaisen naisen asemaa käsittelevä tilaisuus. Aiheesta keskustelevat yliopistonlehtori Tiina Airaksinen ja vanhempi tutkija Elina Sinkkonen sekä Tieto-Finlandia voittaja, toimittaja Mari Manninen. Festivaalin oheisohjelmaan kuuluu myös 5-vuotis festariklubi lauantaina 18.3. klo 21–1.30 Korjaamon baarissa.

Helsinki Cine Aasian koko 2017 ohjelmistoon voi tutustua tarkemmin täällä >> 

Kaikissa elokuvissa on tekstitys englanniksi. Helsinki Cine Aasian nettilipunmyynti alkaa festivaalin sivuilla osoitteessa www.helsinkicineaasia.fi torstaina 2.3.2017 ja jatkuu festivaalin ajan. Festivaalin aikana lippuja voi ostaa myös lipunmyyntipisteistä esitysteattereissa. Peruslippu maksaa 9 €. Vauvakinon lipun hinta on 7,5 €. Sarjakortti (sis. 5 lippua) maksaa 40 €. Helsinki Cine Aasian juhlavuoden kunniaksi kiinalaisen horoskoopin mukaan kukon vuonna syntyneet voivat saada 3 € alennuksen sarjakortin hinnasta ostaessaan sen festivaalin lipunmyyntipisteistä todistamalla syntymäaikansa.

Helsinki Cine Aasian 2017 ohjelmistoon kuuluvat elokuvat: 

 • #BKKY, Nontawat Numbenchapol, Thaimaa, 2016, 75 min
 • A Bride for Rip Van Winkle, Shunji Iwai, Japani, 2016, 180 min
 • Come, Together, Shin Dong-il, Etelä-Korea, 2016, 122 min
 • Exile, Rithy Panh, Kambodža/Ranska, 2016, 77 min
 • Harmonium, Koji Fukada, Japani, 2016, 118 min
 • Hema Hema: Sing Me a Song While I Wait, Khyentse Norbu, Bhutan, 2016, 95 min
 • In This Corner of the World, Sunao Katabuchi, Japani, 2016, 128 min
 • Japanese Girls Never Die, Daigo Matsui, Japani, 2016, 100 min
 • Kaili Blues, Bi Gan, Kiina, 2015, 113 min
 • The Net (avajaiselokuva), Kim Ki-duk, Etelä-Korea, 2016, 114 min
 • Paths of the Soul, Zhang Yang, Kiina, 2015, 115 min
 • POOLSIDEMAN, Hirobumi Watanabe, Japani, 2016, 117 min
 • Rage, Lee Sang-il, Japani, 2016, 142 min
 • The Road to Mandalay, Midi Z, Taiwan/Ranska/Saksa/Burma, 2016, 108 min
 • Solo, Solitude, Yosep Anggi Noen, Indonesia, 2016, 97 min
 • Three, Johnnie To, Hongkong/Kiina, 2016, 88 min
 • Wolf Girl and Black Prince, Ryuichi Hiroki, Japani, 2016, 116 min
 • The World of Us (vauvakino), Yoon Ga-eun, Etelä-Korea, 2016, 95 min

http://www.helsinkicineaasia.fi/
https://www.facebook.com/HelsinkiCineAasia/