birds_in_the_earth_01

Suomen elokuvasäätiön jakama Risto Jarva -palkinto, arvoltaan 10 000 euroa, on arvoltaan Suomen suurin elokuvapalkinto. Sitä on jaettu Tampereen elokuvajuhlien yhteydessä vuodesta 1979 lähtien.

Palkinnon voittanut Marja Helanderin Eatnanvuloš lottit (Maan sisällä linnut) on kokeellinen elokuva saamelaisista tanssinopiskelijoista  Birit ja Katja Haarlasta. Perusteluissaan palkintoraati totesi: “Palkinnon saa elokuva, joka on samanaikaisesti hätkähdyttävän kaunis, pirullisen hauska sekä poliittisesti kantaaottava. Runollinen ilottelu laajenee yhä uusia ajatuksia herättäväksi esseeksi identiteetistä, kulttuurista, yhteiskunnallisista ristiriidoista, sekä ihmisen ja luonnon suhteesta.”

Palkintoraadissa olivat tänä vuonna mukana Risto Jarva -seuran puheenjohtaja, kirjailija ja elokuvantekijä Ville Suhonen, Elokuvasäätiön dokumenttielokuvien kulttuuriviennin suunnittelija Suvi Paavola sekä viime vuonna Risto Jarva -palkinnon elokuvallaan Hobbyhorse Revolution voittanut elokuvantekijä Selma Vilhunen. Tuomaristo katsoi kotimaisen kilpailusarjan elokuvien lisäksi myös muut elokuvajuhlilla esitetyt uudet kotimaiset elokuvat, yli 50 elokuvaa.

Elokuvaohjaaja Risto Jarvan (19341977) muistoa kunnioittava palkinto myönnetään taiteellisin perustein henkilökohtaisena apurahana tekijälle tai tekijäryhmälle. Palkinnon jakamisessa kiinnitetään erityistä huomiota sisällölliseen omaperäisyyteen ja persoonalliseen, uutta etsivään ilmaisuun.

“Olisimme mielellämme nähneet enemmän uusilla ideoilla ja ilmaisulla katsojaa haastavia teoksia. Toisaalta oli ilo löytää kilpailun ulkopuolelta monia nuorten tekemiä elokuvia, joissa näkyi aitoa anarkismia tai joissa käsiteltiin mm. identiteettiä ja seksuaalisuutta pelottomasti niin aiheen kuin muodonkin puolesta”, raati kirjoitti.

Ensimmäisen Risto Jarva -palkinnon voitti vuonna 1979 Anssi Blomstedt elokuvallaan Opeta mua rakastamaan. Palkittujen joukossa ovat mm. Peter von Bagh (Repe – sirpaleita Reino Helismaan elämästä, 1980), Kaisa Rastimo (Lauran huone, 1988), Paul-Anders Simma (Let’s dance!, 1991), Kiti Luostarinen(Palnan tyttäret, 2007) ja Hamy Ramezan (Paratiisin avaimet, 2014). Kaikki palkitut elokuvat on lueteltu täällä.