30124618_1656462434461390_4247784099546136576_o

Serbian pääkaupungin Belgradin kulttuurikeskuksessa järjestettävässä tapahtumassa esitetään kymmenen pitkää elokuvaa, joista puolet on dokumenttielokuvia. Sarjan on kuratoinut arvostettu serbialaisohjaaja Bojan Vuletić (Requiem for Mrs. J).

“Suomalainen elokuva on aina ollut erityistä ja erilaista: yhdistelmä minimalismia, intohimoa ja omalaatuista suomalaista huumoria”, Vuletić sanoo.”Nuoret nykytekijät jatkavat tätä traditiota, mutta tuovat siihen myös jotain omaansa. Selma VilhusenKatja Gauriloffin ja Teemu Nikin elokuvat ovat rohkeita, moderneja ja täynnä aitoa poetiikkaa.”

Tapahtuman avaa Vilhusen ohjaama Tyttö nimeltä Varpu (2016). Vieraiksi festivaalille lähtevät hiljattain Jussi-palkittu ohjaaja-käsikirjoittaja Teemu Nikki, jolta ohjelmassa on Armomurhaaja (2017), Making Moviesin tuottaja Kaarle Aho, jolta esitetään Armoton maa (2017) ja The Good Postman (2017), sekä The Unforgivenintuottaja Ari Matikainen (Kinocompany).

The Unforgiven on Lars Feldballe-Petersenin ohjaama suomalais-tanskalainen dokumenttielokuva bosnialaisesta Esad “Tsenga“ Landzosta, joka oli vanginvartijana Čelebićin vankileirillä Bosniassa 1992. “Odotan todella mielenkiinnolla sen vastaanottoa Belgradissa”, Matikainen kertoo. ”Anteeksiantamatonnäytettiin viime syksynä Sarajevon elokuvafestivaaleilla Bosnia-Hertsegoninassa ja aiheen vaikeus alueella tuli hyvin ilmi jo tässä yhdessä esityksessä. Nyt yleisönä Belgradissa on sodan toinen osapuoli, ja toivon tietysti tämä elokuva voisi osaltaan tukea keskustelua Balkanin sodan sovitustyössä.”

Muut festivaalilla nähtävät elokuvat ovat Kaiken se kestää (2017), Joulumaa (2017), Kuun metsän Kaisa (2016) ja Hobbyhorse Revolution (2017). Suomen elokuvasäätiö ja Suomen suurlähetystö Belgradissa ovat tapahtuman yhteistyökumppaneja.