28575993_101893917314843_721090318767962982_n

Tapio Kalliomäen elokuva Suomen sisällissodan ratkaisutaistelusta, Tampereen valtauksesta keväällä 1918 ja työväestön kapinoinnista parempien elinehtojen puolesta ja tuhoutuneesta unelmasta – leviää nyt myös Finnkinon kankaille.

Ensi-ilta Helsingissä, Turussa, Lappeenrannassa, Oulussa, Porissa, Kuopiossa, Lahdessa ja Jyväskylässä perjantaina 13.4 alkavalla elokuvaviikolla. Elokuvan esityksen jatkuvat Tampereen Arthouse Cinema Niagarassa ja ovat vielä tulossa kankaille Lahden Kino Iirikseen 20.4. , Kangasalan K-Kinoon 25.4. ja Kino Dianaan Turussa 27.4. alkaen.

“Tie Tampereelle 1918 vetää heti mukaansa, tiivistää ja elokuvallistaa Ylikankaan magnum opuksen Tampereen valtauksesta mestarillisesti.”- Markus Määttänen/Aamulehti

Tapio Kalliomäen elokuva kertoo, miksi sotaa käytiin vain rajatulla Suomen eteläistä osaa koskevalla alueella, vaikka sisällissodan syttymisen syiksi on esitetty vuoden 1917 Venäjän vallankumouksia, venäjän bolshevikkien kiihotuksia ja Suomen radikaalisosialistien pyrkimyksiä päästää venäläisen sotaväen avulla valtaan juuri itsenäistyneessä valtiossa.

Elokuva etenee vuoden 1917 tapahtumien kautta sodan alkamiseen tammikuussa 1918 ja tiivistyen lopulta kolmen sotaviikon 15.3. – 6.4.1918 taisteluihin Tampereella ja ajallisesti rinnasteisina “samaan aikaan toisaalla”-kohtauksina kaupungin saartorenkaan tiivistyessä päivä päivältä.  Kronologisesti etenevä kerronta sodan tapahtumapaikoilla muodostaa elokuvallisen kokonaisuuden koko sisällissodan päättäneistä ratkaisutaisteluista.

Elokuva pyrkii vastaamaan vuoden 2018 katsojalle kysymykseen: “Voiko tämä olla Suomessa mahdollista?”

Perjantaina 6. huhtikuuta 2018 tuli kuluneeksi tasan sata vuotta Suomen sisällissodan ratkaisutaistelun päättymisestä Tampereella – ote Pirkanmaan historian ja yhteiskuntaopin opettajien yhdistyksen kannanotosta: “Sisällissodan historia on kuitenkin varsin ajankohtainen nykypäivänkin Suomen tilannetta ajatellen. Valtaosa maahan saapuneista pakolaisista on joutunut jättämään kotiseutunsa nimenomaan sisällissotien vuoksi. Olisiko sisällissodan historian esiintuomisen kautta mahdollisuutta rakentaa mitään yhteistä kokemusmaailmaa pakolaisten ja kantasuomalaisten välille.”

Ohjaaja Tapio Kalliomäki kuvailee elokuvansa taustaa seuraavasti: “Jo vuonna 1993, Tie Tampereelle 1918 -teosta lukiessani, nousi mieleen ajatus, että tästä aiheesta pitäisi tehdä dokumenttielokuva. Kun kirjan sisältämään aihekokonaisuuteen ei kukaan ollut vuoteen 2013 mennessä tarttunut, päätin kysyä professori Heikki Ylikankaan mielipidettä kirjan sisällön saattamiseksi elokuvan keinoin kansalaisten nähtäväksi. Nyt se on toteutettu. Mukana ovat aikalaisten muistelut äänitallenteilta ja sodan kauhut lapsuutensa Tampereella kokeneen runoilija Viljo Kajavan runot.

Elokuvantekijät valitsevat yleensä suuresta aihekokonaisuudesta vain yhden tai kaksi osakokonaisuutta ja kertovat niistä. Minä päätin pakata viisisataasivuisen kirjan sisällön kahdessa tunnissa katsottavaksi. Olen työurani aikana saanut toteuttaa lähes 30 dokumenttielokuvaa ennen tätä, joten tekotapa oli tuttu. Tämän elokuvan sain tehdä yhdessä TAMKin media&arts -linjan ja konservatorion musiikin opiskelijoiden kanssa, upeita nuoria, ja tulevia ammattilaisia.”

Tapio Kalliomäki: TIE TAMPEREELLE 1918 (Suomi 2018) -K12- 125 min -ensi-ilta 6.4.2018  – Finnkinon teattereissa 13.4. alkaen.

Arthouse Cinema Niagara: Pe 12.00, la 12.00, su 13.30 ja 15.45, ma 12.00, ti 10.00 ja 17.45, ke 10.00 ja 14.00 sekä to 14.00. Kino Iiris, Lahti 20.4. alkaen. K-Kino, Kangasalatalo: ke 25.4. klo 15.00. Kino Diana, Turku, 27.4. alkaen.