15d79373-1191-42db-ad59-fee3ef50c819

Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali  alkaa perjantaina.  Kolmipäiväinen festivaali tuo elokuvien lisäksi runsaasti ohjelmaa koko perheelle sekä monipuolisen valikoiman ilmaistapahtumia. Keskustelutilaisuuksien teemoina ovat luontomatkailu, ympäristöaktivismi ja tulevaisuuden ruoka. Paikan päälle Savonlinnaan saapuu yli 20 elokuvantekijä- ja asijantuntijavierasta.

Ohjelmaa luvassa koko perheelle: Perhenäytöksen odotettuna vieraana Rölli-hahmon luoja Allu Tuppurainen

Luontoelokuvafestivaalin perhenäytöksessä on esitetty jo useampana vuonna Rölli-elokuvia täysille saleille. Tällä kertaa Rölli-näytöksiä on kaksi ja ne esitetään Kisalinnassa, johon mahtuu yli 200 katsojaa. Ensimmäisessä näytöksessä nähdään valikoima legendaarisia Röllejä. Toisessa näytöksessä esitetään kokopitkä elokuva Rölli – Hirmuisia kertomuksia vuodelta 1991, johon paikalle saapuu Rölli-hahmojen luoja, käsikirjoittaja ja muusikko Allu Tuppurainen. Näytökseen on 7 vuoden ikäraja.

Nuorille soveltuvaa ohjelmistoa edustavat kiinalainen fantasia-animaatio Big Fish & Begonia ja merien kriittistä tilaa tarkasteleva Blue, joka esitetään myös savonlinnalaisille lukiolaisille osana perjantain koululaispäivää.

Lauantaina päästetään luovuus valloilleen koko perheen työpajassa, jossa askarrellaan luonnonmateriaaleista puutarha menninkäisille. Luova puuhastelu rentouttaa ja luonnonmateriaaleilla työskentely lisää hyvinvointia. Työpajan vetää green coach Johanna Mehtola. Menninkäisen puutarha -työpaja on maksuton.

Monipuolinen kattaus maksuttomia tapahtumia: Nykytaidetta, esityskokoelma videotaiteesta sekä perinteeksi muodostunut Elokuvapiknik

Osana festivaalia Kulttuurikellarissa nähdään Suomen kuuluisimman biotaiteilijan Antti Tenetzin näyttely, jossa nähdään paikkasidonnainen teos Musta joki – Black River. Pohjana teokselle toimivat Olaus Magnuksen tarina Olavinlinnan ohi virtaavasta mustasta virrasta ja siinä uivista kaloista sekä kalliomaalaukset Kolovedellä ja Astuvansalmella. Taiteilijatapaaminen ja viralliset avajaiset pidetään lauantaina Kulttuurikellarissa.

Inner Nature Exhibition  – hyökyaaltoja vastaan on elokuvaohjaajien ja videotaiteilijoiden kansainvälisen verkoston maailmaa kiertävä esityskokoelma, joka on toteutettu yhteistyössä Inner Nature Networkin, Valèncian yliopiston ja Maan ystävät ry:n kanssa. SINFF:n näytöksessä keskustelemassa on Suomen Maan ystävät ry:n vesiryhmästä aktivisti, erityisesti globaaliin vesikriisiin perehtynyt Olli-Pekka Haavisto.

Festivaalilla jo perinteeksi muodostunut Elokuvapiknik tuo Riihisaareen koko perheelle sopivan piknikin, jossa voi elokuvien ja live-musiikin lisäksi nauttia omista eväistä. Riihisaaren maakuntamuseoon on piknikin aikana vapaa pääsy. Valkokankaalla nähdään TAFF – Turku Animated Film Festivaalin kuratoima animaationäytös Metsästä kaupunkiin. Musiikista vastaa SINFF:in virallinen festivaalibändi Kolibri ja Kaukomatka.

Festivaali pureutuu ajankohtaisiin aiheisiin – keskustelun teemoina luontomatkailu, ympäristöaktivismi ja tulevaisuuden ruoka

Festivaalilla keskustellaan tänä vuonna muun muassa ruoantuotannon tulevaisuudesta. Lauantain BUGS -näytöksen yhteydessä järjestettävän Sikaloita, sirkkaloita vai sieniproteiinia – miltä näyttää tulevaisuuden ruoka? -keskustelussa ruoka-alan asiantuntijat ja innovaattorit pohtivat, miten maapallon alati kasvavalle väestölle tuotetaan tulevaisuudessa riittävästi ruokaa – ekologisesti ja eettisesti kestävämmin. Erityisfokuksessa ovat luomuviljely ja hyönteisten ravintokäyttö sekä kaupungeissa tapahtuva, ns. suljetun ympäristön kasviviljely.

Paikalla keskustelemassa ovat Luomuinstituutin johtaja, maatalous- ja metsätieteiden tohtori Sari Iivonen, Silmusalaattia tuottavan Snafu Oy:n toimitusjohtaja ja viljelijä, savonlinnalaislähtöinen Samuli Laurikainen sekä suomalaista hyönteismaataloutta edistävän Finsect Oy:n perustaja Lauri Jyllilä.

Tämän vuoden seminaari kulkee nimellä Ympäristödialogeja. Ympäristötiedon foorumin ja luontoelokuvafestivaalin yhdessä järjestämässä seminaarissa pohditaan luonnonsuojelun ja matkailuliiketoiminnan yhteisiä tavoitteita.

Aktivistikoulu puolestaan avaa näkökulmia ympäristöaktivismin sekä taiteen ja aktivismin yhdistämisen mahdollisuuksiin kotimaassa ja maailmalla. Tilaisuus järjestetään kahdessa osassa. Perjantaina Aktivistikoulu järjestetään Taidelukion lukiolaisille ympäristökampanjoinnin taitoja edistävänä työpajana. Sunnuntaina järjestettävässä kaikille avoimessa Aktivistikoulussa keskustelemassa ja työstään kertomassa ovat Greenpeacen Juuso Janhunen sekä Siemenpuu-säätiön myanmarilaiset vieraat, ympäristöaktivisti Kyi Phyo sekä taiteilija ja elokuvantekijä Wai Mar Nyunt.

Festivaaleille saapuu yli 20 tekijä- ja asiantuntijavierasta 

Lista tekijävieraista:
Lintukouluttaja Lloyd Buck, Super Fast Falcon
Ohjaaja Georg Grotenfelt, Heijastuksia, Toisinajattelija
Ohjaaja Toni Kinnunen, Concrete reasons
Ohjaaja ja kuvaaja Carolin Koss, Copper Mountains
Käsikirjoittaja  & leikkaaja Otto Andersson , Copper Mountains
Tuottaja Anna Rombach, Copper Mountains
Ohjaaja Jaana Puhakka, Ihmemaa
Ohjaaja Perttu Saksa, Eläimen kuva
Käsikirjoittaja, näyttelijä ja muusikko Allu Tuppurainen, Rölli – Hirmuisia kertomuksia

Lista asiantuntijavieraista:
Maan ystävät ry, vesiryhmän aktivisti Olli-Pekka Haavisto, Inner Nature Exhibition
Taiteilija ja elokuvantekijä Wai Mar Nyunt, Aktivistikoulu
Ympäristöaktivisti Kyi Phyo, Aktivistikoulu
Greenpeace Nordenin vaikuttajatyön koordinaattori Juuso Janhunen, Aktivistikoulu
Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja & kansanedustaja Hanna Kosonen, Ympäristödialogeja
Saimaa Holiday Oravin toimitusjohtaja Marie-Louise Fant, Ympäristödialogeja
Metsähallituksen erikoissuunnittelija Arto Vilén, Ympäristödialogeja
Itä-Savon päätoimittaja Jaana Rautio-Teijonmaa, Ympäristödialogeja
Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen, BUGS+keskustelu
Snafu Oy:n toimitusjohtaja ja viljelijä, Samuli Laurikainen, BUGS+keskustelu
Finsect Oy:n perustaja Lauri Jyllilä, BUGS+keskustelu
Dokumentaristi, luontokuvaaja ja norppa-asiantuntija Juha Taskinen, Norpparisteily
WWF, Jari Luukkonen suojelujohtaja, Ympäristödialogeja