56341716_1911056955666073_6391526611987988480_n

Turussa 11.–14.4.2019 järjestettävällä Suomalaisen elokuvan festivaalilla nähdään lukuisia palkittuja ja kiiteltyjä suomalaisia elokuvantekijöitä ja videotaiteilijoita. Festivaalilla on tarjolla neljän päivän aikana yhteensä 21 näytöstä esimerkiksi lyhytelokuvia, kokeellista elokuvaa ja Suomi-Filmin naistekijöiden elokuvia.

Festivaalin päävieras on mediataiteen valtionpalkinnon vuonna 2013 ja Ars Fennican vuonna 2015 saanut Mika Taanila. Taanilalta nähdään kaksi pitkää elokuvaa, Mannerlaatta (2016) ja Atomin paluu (2015), ja lyhytelokuvia sekä musiikkivideoita.

Yksi festivaalin odotetuimmista vieraista on Anna Eriksson, jonka esikoisohjaus M (2018) on saanut laajasti huomiota ja kiitosta. M oli ehdolla Venetsian elokuvajuhlien Lion of the Future -esikoiselokuvapalkinnon saajaksi. Festivaalilla on elokuvasta kaksi esitystä, ja Eriksson saapuu paikalle perjantain 12.4. näytökseen.

Festivaalilla nähtävän Selma Vilhusen ohjaaman Hölmö nuori sydän -elokuvan (2018) käsikirjoittaja Kirsikka Saari sai elokuvasta parhaan käsikirjoituksen Jussin maaliskuussa. Helmikuussa Hölmö nuori sydän voitti Berliinin elokuvajuhlilla nuortenelokuvien sarjan pääpalkinnon Kristallikarhun.

SEF esittää myös Vilhusen monessa yhteydessä palkitun Tyttö nimeltä Varpun (2016), joka on voittanut muun muassa Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon ja Taodue Golden Camera -pääpalkinnon Rooman elokuvafestivaaleilla. Sekä Vilhunen että Saari ovat paikalla festivaalilla.

Festivaalilla vierailee myös viime vuonna mediataiteen valtionpalkinnon saanut turkulainen Anneli Nygren. Suomalaisen videotaiteen uranuurtajiin kuuluvalta Nygreniltä nähdään kooste lyhytelokuvia taiteilijan varhaistuotantoa edustavasta Minirusetista (1978) aina viime vuonna valmistuneeseen Gabriella Nukentekijään.

Vieraaksi saapuu myös laajasti palkittu media- ja kuvataiteilija Saara Ekström. Turkulaislähtöiseltä Ekströmiltä nähdään lyhytelokuva Amplifier (2017), joka on mukana Mika Taanilan kuratoimassa kokeellista kotimaista esittelevässä koosteessa. Ekström on voittanut esimerkiksi AVEK Media Art Award -palkinnon vuonna 2018.

Mediataiteilija Sami van Ingenin vastikään palkittu kokeellinen lyhytelokuva Polte (2017) nähdään festivaalin avajaisissa. Ann Arbor Film Festival palkitsi Poltteen Cutters Studios Archival Film Award -palkinnolla huhtikuun alussa.

Suomalaisen elokuvan festivaali 2019 muistaa ohjelmistossaan myös sata vuotta sitten perustettua tuotantoyhtiötä Suomi-Filmiä. Samalla nostetaan esiin tämän päivän kiinnostavien elokuvantekijöiden rinnalle aiempien polvien naistekijöitä, jotka menneinä vuosikymmeninä ja suomalaisen elokuvan studiokaudella vastasivat monesti menestysfilmien käsikirjoituksista.

Esiin nousevia taiteilijoita ja elokuvakirjoittajia ovat esimerkiksi Tet-nimimerkillä käsikirjoittanut Kersti Bergroth, aikanaan nimenomaan komediennetähtenä tunnettu Lea Joutseno, Serp-nimimerkkiä ja Tuttu Paristo -pseudonyymiä usein käyttänyt Seere Salminen sekä kirjailijat Elsa SoiniHilja Valtonen ja Hella Wuolijoki, joka niin ikään kirjoitti välillä elokuva- ja näytelmätekstejään nimimerkin suojissa.

Ohjaaja ja tuottaja Erkki Karun vuonna 1919 perustaman Suomi-Filmin varhaiset taidonnäytteet pääsevät festivaalilla esiin pitkästä aikaa. SEF näyttää kaksi harvinaisuutta: Rautakylän vanhan paroonin (1920) ja Kihlauksen (1922), joita kumpaakaan ei ole nähty valkokankaalla ensi-iltojen jälkeen. Rautakylän vanhan paroonin säestää turkulainen Kari Mäkiranta orkestereineen ja Kihlauksen kemiönsaarelainen kokeellisen musiikin tekijä Lau Nau.

Lisää tietoa festivaalista

www.facebook.com/SuomalaisenElokuvanFestivaali

www.suomalaisenelokuvanfestivaali.fi

www.instagram.com/suomalaisenelokuvanfestivaali/