ef796593-456a-44da-acf6-e7ff8800d9bb

Pohjoismaiden suurin fantasia-, kauhu- ja scifi-elokuvien festivaali Helsingissä jälleen huhtikuussa.

Helsingin kevätkauden suurin fiktioelokuviin keskittyvä festivaali Night Visions valloittaa viisi pääkaupungin valkokangasta jälleen 10.–14. huhtikuuta 2019. Festivaalin ohjelmistossa nähdään yli 30 pitkää elokuvaa ja valikoima lyhytelokuvia yhteensä yli 60 näytöksessä. Night Visions on viimeinen festivaali, joka järjestetään Eerikinkadun elokuvateatteri Andorrassa ja Dubrovnikissa ennen kulttuurikompleksin lopullista sulkeutumista. Festivaalin elokuvia esitetään myös Lasipalatsin Bio Rexissä ja Töölön Kulttuuritehdas Korjaamon kahdessa elokuvasalissa.

Festivaalin avajaiselokuvana nähdään kevään suuriin kauhutrilleritapauksiin kuuluva Michael Chavesin ohjaus Itkevän naisen kirous (The Curse of La Llorona, USA 2019), jonka päätuottajiin lukeutuu ohjaajanakin kunnostautunut genre-elokuvan kiintotähti James Wan (SawThe Conjuring – KirottuAquaman). Odotettuja tapauksia ovat myös irlantilaiskonkari Neil Jordaninohjaama ja Isabelle Huppertin sekä Chloë Grace Moretzin pääosittama trilleri Greta (Irlanti-USA 2018) sekä It Follows -kauhuhitin ohjanneen David Robert Mitchellin uutuus Under the Silver Lake (USA 2018). Cannesin festivaalin kilpasarjassa ensiesityksensä saaneen rikosmysteerin pääosassa nähdään brittitähti Andrew Garfield.

Vahvaa suomalaisväriä on tarjolla irlantilaisen Lee Cronininesikoisohjauksessa The Hole in the Ground (Irlanti 2019). Yhdysvaltain maineikkaimman elokuvafestivaalin Sundancen ohjelmistossa tammikuussa ylitsevuotavia kehuja keränneen kauhutarinan keskeisessä sivuroolissa loistaa Kati OutinenUlla Simosen osatuottaman elokuvan puvustuksesta vastaa Saija Siekkinen ja maskeerauksesta Salla Yli-Luopa, jotka ovat työskennelleet aiemmin myös Jalmari Helanderin menestyksissä Rare Exports ja Big Game.

Sundance-ohjelmistosta festivaalille on poimittu myös kaksi dokumenttihelmeä. Psyko-tutkielmastaan 78/52 muistettavan Alexandre O. Philippen Memory: The Origins of Alien (USA 2019) pureutuu Ridley Scottin tänä vuonna 40 vuotta täyttävän Alien-tieteisklassikon syntyhistoriaan. Sundancen dokumenttielokuvasarjan parhaan kuvauksen palkinnon voittanut Luke Lorentzenin ohjaus Midnight Family (USA/Meksiko 2019) on puolestaan liki trillerin muotoon puettu kouraiseva tarina Mexico Cityn villistä ambulanssibisneksestä.

Kotimaisen genre-elokuvan viime marraskuussa edesmenneen pioneerin muistoa Night Visions kunnioittaa Olli Soinio in Memoriam -sarjalla. Erikoisnäytöksissä nähdään 35 mm filmikopioilta Soinion pitkät ohjaukset Kuutamosonaatti (1988) ja Kadunlakaisijat (1991) sekä äärimmäisen harvoin nähty lyhytelokuva Transnistrijan tarinoita (1975).

Klassikkoelokuvakattausta täydentää festivaalin päätöselokuvana nähtävä Kauniit ja rohkeat -tähti Ron Mossin valkokangasbravuuri Hard Ticket to Hawaii (USA 1987). Andy Sidarisin ohjaama nyrjähtänyt toimintaseikkailu lukeutuu 1980-luvun kulttielokuvan kumarretuimpiin valioihin.

Festivaalin ohjelmisto julkistetaan kokonaisuudessaan keskiviikkona 20.3.2019. Lippujen ennakkomyynti käynnistyy perjantaina 22.3.2019 festivaalin verkkokaupassa osoitteessa www.nightvisions.info.