VINOKINO2019profiilikuvaNelio

Vinokino, Suomen ainoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali, järjestetään Turussa 18.–20.10. ja Helsingissä 22.–24.11.

Turussa elokuvaesitykset ovat tänä vuonna ensimmäistä kertaa Kino Dianassa, ja Helsingissä näytökset järjestetään Elokuvateatteri Orionissa. Pääfestivaalien lisäksi muutamia näytöksiä on Oulussa. Syksyllä Vinokino järjestää myös maksuttomia dokumenttinäytöksiä Turussa ja Helsingissä. Tiedot kaikista elokuvaesityksistä löytyy Vinokinon verkkosivulta www.vinokino.fi.

Vinokino tarjoaa jälleen monipuolisen valikoiman pitkiä ja lyhyitä HLBTIQ-aiheisia elokuvia. Mukana on sekä komediaa että draamaa. Festivaalin avaa kanadalainen nuortenelokuva Giant Little Ones, joka on lämminhenkinen kuvaus oman identiteetin etsinnästä. Sauvage on Cannesin elokuvajuhlilla viime vuonna kohua herättänyt vaikuttava katuprostituution maailmaan sijoittuva draama. Elokuva ei kaunistele tai selittele seksityöläisen elämää, mutta päähenkilön rakkauden kaipuussa on jotain syvästi tunteisiin vetoavaa. Kevyempää viihde-elokuvaa edustaa ranskalainen komedia The Shiny Shrimps, joka kertoo enemmän hauskanpidosta kuin urheilusta kiinnostuneen vesipallojoukkueen matkasta Gay Games -kilpailuun Kroatiaan.

Ohjelmistossa on kaksi elämäkerrallista draamaa, joiden keskiössä on kaksi viime vuosisadan merkittävimpien kulttuuripersoonien joukkoon kuuluvaa taiteilijaa. Mapplethorpe seuraa taidemaailman provokaattorin Robert Mapplethorpen uraa ja elämää 60-luvulta hänen elämänsä loppuun asti. Vita & Virginia nostaa valokeilaan modernin kirjallisuuden mestarin Virginia Woolfin ja kirjailija Vita Sackville-Westin suhteen, joka toimi innoituksena Woolfin ehkä tunnetuimmalle teokselle Orlando.

Myös sukupuolen moninaisuus on vahvasti esillä ohjelmistossa niin aiheiden kuin elokuvantekijöiden suhteen. Ohjelmistossa on nimittäin kaksi pitkää elokuvaa, joiden ohjaajat ovat itse transsukupuolisia. Lingua Franca on fiktioelokuva transsukupuolisesta filippiiniläisestä maahanmuuttajanaisesta, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut transsukupuolinen filippiiniläinen maahanmuuttajanainen Isabel Sandoval. Adam on puolestaan Transparent -tv-sarjan tuottajan Rhys Ernstin ensimmäinen pitkä elokuva. Se on erilainen kasvutarina, jossa teinipoika ihastuu tyttöön, joka virheellisesti luulee pojan olevan transihminen. Tästä erikoisesta alkuasetelmasta käsin Ernst luo eloisaa kuvaa Brooklynin nuoresta queer-yhteisöstä vuonna 2006. Lisäksi lyhytelokuvakooste Trans Tales on omistettu yksinomaan transtarinoille. Nämä lyhytelokuvat kertovat omalta osaltaan transihmisten vaihtelevasta asemasta eri puolilla maailmaa.

Lisätietoja:
http://www.vinokino.fi/