61910913_2393276407361159_8501149002287284224_n

Vinokino-festivaali järjestetään Helsingissä 22.–24.11. Elokuvateatteri Orionissa. Turun seudun Seta ry:n järjestämä Vinokino on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali. Tapahtuma järjestetään tällä kertaa Orionissa, koska vanha esitystila Kino Andorra meni remonttiin kesällä. Tiedot kaikista elokuvaesityksistä löytyy Vinokinon verkkosivulta www.vinokino.fi.

Vinokino tarjoaa jälleen monipuolisen valikoiman pitkiä ja lyhyitä HLBTIQ-aiheisia elokuvia. Mukana on sekä komediaa että draamaa. Festivaalin avaa kanadalainen nuortenelokuva Giant Little Ones, joka on lämminhenkinen kuvaus oman identiteetin etsinnästä. Sauvage on Cannesin elokuvajuhlilla viime vuonna kohua herättänyt katuprostituution maailmaan sijoittuva vaikuttava draama. Elokuva ei kaunistele tai selittele seksityöläisen elämää, mutta päähenkilön rakkauden kaipuussa on jotain syvästi tunteisiin vetoavaa. Kevyempää viihde-elokuvaa edustaa ranskalainen komedia The Shiny Shrimps, joka kertoo enemmän hauskanpidosta kuin urheilusta kiinnostuneen vesipallojoukkueen matkasta Gay Games -kilpailuun Kroatiaan. Amerikkalainen draamakomedia  Two in the Bush: A Love Story puolestaan käsittelee polyamoriaa kepeästi ja ennakkoluulottomasti.

Ohjelmistossa on kaksi elämäkerrallista draamaa, joiden keskiössä on kaksi viime vuosisadan merkittävimpien kulttuuripersoonien joukkoon kuuluvaa taiteilijaa. Mapplethorpe seuraa taidemaailman provokaattorin Robert Mapplethorpen uraa ja elämää 60-luvulta hänen elämänsä loppuun asti. Vita & Virginia nostaa valokeilaan modernin kirjallisuuden mestarin Virginia Woolfin ja kirjailija Vita Sackville-Westin suhteen, joka toimi innoituksena Woolfin ehkä tunnetuimmalle teokselle Orlando.

Myös sukupuolen moninaisuus on vahvasti esillä ohjelmistossa. Lingua Franca on fiktioelokuva transsukupuolisesta filippiiniläisestä maahanmuuttajanaisesta, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut transsukupuolinen filippiiniläinen maahanmuuttajanainen Isabel Sandoval. Nasevan huumorin draamakomediassa Tucked syöpäsairas drag queen Jackie haluaa viettää elämänsä viimeiset viikot esiintymislavalla ilman suurempaa draamaa, mutta suunnitelmat sekoittaa uusi tulokas Faith. Faith edustaa erilaista tyyliä, eikä hän identifioidu mieheksi tai naiseksi. Sukupolvien välille syntyy erilaisuudesta huolimatta vähitellen vahva ystävyys, kun Jackie tarjoaa yösijan asunnottomalle Faithille. Lisäksi lyhytelokuvakooste Trans Tales on omistettu yksinomaan transtarinoille. Nämä lyhytelokuvat kertovat omalta osaltaan transihmisten vaihtelevasta asemasta eri puolilla maailmaa.

Edellämainittujen lisäksi ohjelmistossa on kolumbialainen draamakomedia Second Star on the Right, argentiinalainen draama The Blond One ja kaksi lyhytelokuvakoostetta.

Lisätietoja:
http://www.vinokino.fi/