rsz_ttabtf3

rsz_ttabtf3

To Teach A Bird To Fly on dokumentaarinen fiktio, joka kertoo lintujen sukupuuttoaallosta uhanalaisen töyhtöiibiksen elvytysprojektin näkökulmasta. Elokuvan ohjaavat palkitut mediataiteilijat ja elokuvantekijät Minna Rainio ja Mark Roberts. 

Elokuvan aika on sijoitettu tulevaisuuteen, kahden sukupolven päähän ajastamme, missä kertojaääni kertoo isoäidistään, nuoresta naisesta, joka työskenteli kasvattiäitinä kriittisesti uhanalaisille töyhtöiibiksille. Elokuva seuraa elvytysprojektia Saksassa, missä nuori nainen kasvattaa lintuja. Hän viettää kaiken aikansa lintujen kanssa niiden syntymästä lähtien. Lopulta kasvattiäiti opettaa täysikasvuiset linnut muuttamaan Toscanaan Italiaan talveksi. Linnut oppivat muuttoreitin seuraamalla kasvattiäidin ja lentäjän ohjaamaa kevytrakenteista liidokkilentokonetta yli Alppien.

 Elokuva esittää elvytysprojektin toivon paikkana, ei ainoastaan iibiksen tulevaisuudelle, mutta ympäristölle ja koko planeetalle. “Ilmastonmuutos ja sukupuuttoaalto ovat niin valtavia ja musertavia aiheita, että tuntuu vaikealta tarttua niihin taiteilijana. Mutta silti – ja ehkä juuri siksi – ajattelemme, että aihetta on pystyttävä käsittelemään myös taiteen keinoin” Minna Rainio ja Mark Roberts perustelevat teemaa. “Halusimme välttää dystooppiset tulevaisuuskuvat ja kuvitella tilalle erilaisen tulevaisuuden, joka on muuttunut paremmaksi ja antaa meille syyn toivoon – ja toimintaan – nykyisyydessä” ohjaajat jatkavat.

 Käsikirjoitettu tarina pohjautuu töyhtöiibis eli Waldrapp -projektin perustajan ja kasvattiäitien haastatteluihin. Projektin perustaja ja johtaja Johannes Fritz näkee kaiken julkisuuden hyvänä hankkeelle, mutta erityisen tyytyväinen hän on käsikirjoitetusta elokuvasta, jonka elinkaari on yksittäistä uutisjuttua pidempi. “Yhä useampaa lajia uhkaa sukupuutto hiljaa ja huomaamatta. Näiden lajien kohtalo tulee koskettaa ihmisiä ja rikkoa välinpitämättömyyden tunne. Tämän taide voi tehdä ja me, luonnonsuojelijat, olemme kiitollisia tästä tuesta”, Johannes Fritz kertoo.

 Tuotantoyhtiö Flatlight Creative Housen ja ohjaajien edellinen elokuva They Came In Crowded Boats And Trains julkaistiin vuonna 2017 ja se voitti mm. Turku Biennaali -palkinnon seuraavana vuonna. Flatlightille yhteistyö oli luonnollinen jatkumo kiinnostavaan teemaan. “Vaikka tämä lintu ei esiinny Suomessa, on täällä olevista uhanalaisista lajeista suurin osa lintuja. Kansainvälisen tietoisuuden lisäksi toivomme, että pystymme herättämään keskustelua myös meidän tilanteesta”, elokuvan tuottaja Maria Gullsten sanoo. “Suomi pystyy aivan hyvin näyttämään suuntaa ilmastonmuutoksen torjumisessa muulle maailmalle ja toivomme, että tämä elokuva inspiroi ja valaisee mahdollisimman monen tulevaisuutta”, tuottaja jatkaa. Elokuva valmistuu ensi vuoden alussa.

Lisätietoja:

flatlight.fi

https://www.rainioroberts.com/

http://waldrapp.eu/index.php/en/