Marja Helanderin lyhytelokuva Suodji (2020) palkittiin Award for Innovation in Storytelling

-palkinnolla Toronton imagineNATIVE Film + Media Arts -festivaalilla. Maailman suurin alkuperäiskansojen elokuva- ja mediataidefestivaali imagineNATIVE järjestettiin verkossa 20.–25.10.2020.

Festivaaliensi-iltansa Suodji sai Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla syyskuussa. Se on esitetty myös Reykjavikin elokuvajuhlilla. Suodji valmistui osana International Sámi Film Instituten koronavirusaiheista lyhytelokuvasarjaa.

Suodji sovittaa vanhan tarinan Utsjoelta, Saamenmaalta, tähän päivään. Se kertoo legendan ohjaajan sukulaisesta, Oula Iivari Helanderista, ja hänen toimistaan Utsjoella Espanjantaudin aikaan vuonna 1918. Oula Iivari Helander päätti huijata kuolemaa ja otti kohtalonsa omiin käsiinsä. Tänä päivänä koronavirus on samanalainen uhka. Elokuvan päähenkilö päättää seurata Oula Iivarin jalanjälkiä. Mutta kuka lopulta on kukakin?

Marja Helander (s. 1965) on saamelainen valokuva- ja videotaiteilija. Hän valmistui Taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1999. Varhaisemmissa teoksissaan hän on käsitellyt omaa identiteettiään saamelaisen ja suomalaisen kulttuurin välissä. Viime aikoina hän on keskittynyt kuvaamaan Saamenmaan synkkiä jälkikolonialistisia maisemia ja havainnoimaan erityisesti globaalin kaivosteollisuuden ympäristöön jättämiä jälkiä. Luonnon ja ihmisen kohtaaminen ei ole sujunut harmonisesti, vaan pikemminkin tuhoisasti. Toisaalta Helanderin videoteokset ovat humoristisia ja tarkastelevat leikkisästi perinteisen saamelaisen elämäntavan ja modernin yhteiskunnan välistä ristiriitaa. Hänen viimeisin lyhytelokuvansa Eatnanvuloš lottit – Maan sisällä linnut voitti Risto Jarva -palkinnon sekä

kotimaisen kilpailun pääpalkinnon Tampereen elokuvajuhlilla 2018 ja valittiin Sundancen elokuvafestivaalille 2019. Helander on osallistunut lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin ja hänen teoksiaan on hankittu useisiin kokoelmiin sekä kotimaassa että ulkomailla.

Uutinen palkinnosta imagineNATIVE-festivaalin sivuilla: 

https://imaginenative.org/imaginenative-film-media-arts-festival-announces-2020-festival-award-winners

Suodji AV-arkin sivuilla: https://www.av-arkki.fi/fi/works/suodji/