Pitkään unohduksissa ollut elokuvaohjaaja Shirley Clarke muokkasi omaperäisellä tyylillään ja aihevalinnoillaan amerikkalaista underground-elokuvaa. Kino Regina kunnioittaa Clarken uraa hänelle omistetulla teemasarjalla, jossa nähdään mm. uraauurtava LGTBQ-kuvaus ja merkittävä jazzmuotokuva.

Oscar-ehdokas Shirley Clarken (1919–1997) monipuolinen tuotanto on viime vuosina löydetty uudelleen, mikä on kohottanut hänet dokumenttielokuvan klassikoiden joukkoon. Clarken elokuvat ottavat kantaa aikakauden suuriin virtauksiin antamalla äänen marginalisoiduille vähemmistöille.

”Aikana, jolloin yhdysvaltalainen independent-elokuva otti ensimmäisiä huteria askeliaan, Shirley Clarke nosti keskiöön afroamerikkalaiset jazz-muusikot, beat-sukupolven taiteilijat ja yhteiskunnan ulkopuolelle jääneet seksuaalivähemmistöt”, sanoo KAVIn suunnittelija Otto Kylmälä. ”1960-luvun vapautuneessa ilmapiirissä Clarke käänsi kameran sinne, mikä on edelleen meidän ajassamme tärkeää.”


Taiteilijoita ja identiteettipolitiikkaa

Clarken läpimurtona voidaan pitää Cannesissakin esitettyä näytelmäelokuvaa The Connection (1961), joka kauhistutti aikalaiskriitikot, mutta sai new yorkilaiset elokuvankävijät puolelleen. Elokuva kertoo teatteriseurueesta, jonka näyttelijät ja muusikot odottavat huumeita tuovaa yhteyshenkilöään. Realismia lisäsi se, että näyttelijät olivat itse huumeaddikteja.

Uraauurtava LGTBQ-kuvaus Portrait of Jason (1967) rikkoi ilmestyessään representaation ja identiteettipolitiikan raja-aitoja. Clarke ystävineen haastatteli elokuvaa varten 33-vuotiasta mustaa homoseksuaalia prostituoitua Jason Hollidayta hänen elämästään ja rakkauksistaan. Portrait of Jason kuuluu nykyään itseoikeutetusti maailman 100 parhaan dokumenttielokuvan listalle.

Clarken viimeiseksi jäänyt dokumenttielokuva Ornette: Made in America (1985) kertoo kiistanalaisesta jazzsuuruudesta Ornette Colemanista. Perinteisen taiteilijakertomuksen sijaan Clarken näkemyksellinen elokuva koostuu Colemanin esiintymisistä, haastatteluista ja kokeellisista musiikkivideoista. Lisäksi elokuvassa nähdään näyteltyjä takaumia Colemanin lapsuudesta.


Shirley Clarke -teemasarja esitetään Kino Reginassa 12.11–3.12. Lippuja voi ostaa Kino Reginan kassalta ja verkkokaupastaTutustu Shirley Clarke -teemasarjaan tästä.