Kauniit sielut

Espoo Ciné korostaa ohjelmistovalinnassaan moninaisuuden kysymyksiä erityisesti vammaisuuden näkökulmasta. Festivaalin Crip Ciné –kokonaisuudessa on vammaisten elokuvantekijöiden töitä sekä muita vammaisuutta käsitteleviä elokuvia ja keskustelutilaisuuksia. Crip Ciné koostuu seitsemästä elokuvasta ja kolmesta keskustelutilaisuudesta ja tuo vammaisuuteen uusia näkökulmia.

Kokonaisuuden pääyhteistyökumppanina on Kalevala x vammaisettytot.fi, joka on Suomen ensimmäinen media vammaisilta tytöiltä vammaisille tytöille. https://www.kalevala.fi/blogs/blogi/kalevala-koru-x-rusetti-ry
Lisäksi Crip Cinén toteutuksessa ovat mukana Aspa-säätiö ja Vamlas-säätiö. Kokonaisuuden elokuvat ovat ASPA-säätiön asukasaktiivien valitsemia.

Crip Cinén avajaiselokuvana nähdään Bernard Campanin ja Alexandre Jollienien ohjaama ja tähdittämä elokuva Kauniit sielutjoka pohjautuu CP-vammaisen Jollienin omiin kokemuksiin. Lämminhenkinen komedia kertoo kahden eri taustoista tulevan ihmisen ystävystymisestä. Avajaisnäytös on maanantaina 29.8.2022 klo 17.30 Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa. Elokuvaa seuraa klo 19.15 alkava Crip Ciné x Vamlas -keskustelu, jossa elokuvan vammaiskuvasta ovat keskustelemassa Sanni Myllyaho ja Pinja Eskola. Moderaattorina toimii Peppi Santaniemi.

Tiistaina 30.8.2022 Louhisalissa esitetään klo 16.30 Venetsian elokuvajuhlilla yleisöpalkinnon saanut Teemu Nikin Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia. Elokuva kertoo vuosisadan rakkaustarinan, kun sokea ja halvaantunut Jaakko jättää turvallisen kotinsa ja heittäytyy tuntemattomien avun armoille rakkaansa tähden. Elokuvasta on tarjolla kuvailutulkkaus MovieReading-sovelluksen kautta. Elokuvan jälkeen klo 18.00 päästään kuulemaan sen tekoprosessista Making of Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -keskustelussa, jossa paikalla on elokuvan tekijävieraita.

Tiistaina 30.8.2022 kello 19.30 Louhisalissa nähdään Kristen Abaten ja Steven Tanenbaumin Straighten Up and Fly Right, joka kertoo selkärankareumaisen koiranulkoiluttaja Kristenin tarinan. Hänen elämänsä on tasaisessa laskusuunnassa, kunnes yllättävä kohtaaminen rohkaisee häntä tarttumaan unelmiinsa. Elokuvan toinen näytös on sunnuntaina 4.9.2022 klo 17.00 Finnkino Omenassa.

Keskiviikkona Kino Tapiolan Päiväkahvit-näytöksessä klo 15.30 esitetään Charo Maton ohjaama ja hänen omiin kokemuksiinsa perustuva argentiinalainen dokumentti Eight Stories About My Hearing Loss. Dokumentti herättää katsojan miettimään, mitä kuurous ja kuulonalenema oikeastaan tarkoittavat – onko kyseessä puutteellisuuvaiko toisenlainen tapa olla maailmassa? Päiväkahvit-näytöksen lipun hintaan kuuluu kuppi Mokkapuun kahvia tai teetä. Dokumentin toinen näytös on torstaina 1.9.2022 klo 17.00 Finnkino Omenassa.

Keskiviikkona 31.8.2022 Finnkino Omenassa esitetään klo 17.00 espanjalaisdraama The Radio Amateur, jonka on ohjannut Iker Elorrieta. Omissa maailmoissaan viihtyvä Nicolas palaa kotikyläänsä kunnioittaakseen äidin viimeistä toivetta, mutta kohtaakin menneisyyden kitkan ja nykyisyyden haasteet. Elokuvan toinen näytös on lauantaina 3.9.2022 klo 13.00 Kino Tapiolassa.

Kolmas Crip Cinéen liittyvä keskustelu laajenee käsittelemään moninaisemman elokuvakuvaston tärkeyttä. Kaikkien tarinat kankaalle -keskustelu järjestetään Louhisalissa perjantaina 2.9.2022 klo 15.15. Perjantaina esitetään myös Finnkino Omenassa lyhytelokuvanäytös Oska Bright Film Festival presents: Sci Fi, joka on brittiläisenvammaisuutta juhlistavan elokuvafestivaalin kuratoima. Lyhytelokuvat tarjoavat villin scifimatkan uusiin maailmoihin, joissa asiat eivät olekaan sitä, miltä ne näyttävät!

Crip Cinén ohjelmisto löytyy Espoo Cinén ohjelmiston Crip Ciné -teeman alta osoitteesta espoocine.fi.

Vähemmistöjen ääni on ollut esillä Espoo Cinén historiassa pitkään. Myös LGBTQ+-elokuvat ovat olleet merkittävä osa festivaalin ohjelmistoa 2000-luvun alkuvuosista lähtien ja Espoo Ciné onkin yhtenä ensimmäisenä suomalaisena elokuvafestivaalina tarjonnut LGBTQ+-elokuvakokonaisuuden. Espoo Ciné on osa KulttuuriEspoo-yhteisöä ja KulttuuriEspoo on HelsinkiPriden virallinen kumppani vuonna 2022. Näin Espoo Ciné sitoutuu omasta puolestaan yhdessä edistämään yhdenvertaisempaa ja monipuolisempaa Espoota.


Kalevala x vammaisettytot.fi

Kaleva Koru haluaa pääyhteistyökumppanina nostaa esiin juuri lanseerattua vammaisettytot.fi-sivustoa. Vammaisettytot.fi on Suomen ensimmäinen media vammaisilta tytöiltä vammaisille tytöille ja sen perustaminen on kokonaan rahoitettu Kalevala Korun toimesta. Voit lukea hankkeesta tarkemmin tästä:
https://www.kalevala.fi/blogs/blogi/kalevala-koru-x-rusetti-ry .

espoocine.fi
https://www.instagram.com/espoocine/
https://www.facebook.com/espoocine
https://www.kinotapiola.fi/
https://www.kalevala.fi/blogs/blogi/kalevala-koru-x-rusetti-ry
https://www.aspa.fi/
https://vamlas.fi/