img_0086_saara-rahkamaa

Kuvaaja: Saara Rahkamaa

Ensi talvena jo 15:ttä kertaa järjestettävä DOKKINO – lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma on palkittu työstään lastenkulttuurin hyväksi. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi palkinnon torstaina 17. marraskuuta Helsingissä. Lastenkulttuurin valtionpalkinto on Taiteen edistämiskeskuksen myöntämä tunnustus kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä lastenkulttuurityöstä. Palkintosumma, 15 000 euroa, myönnetään Veikkaus-voittovaroista.

 “Dokumenttielokuvien kautta lapset ja nuoret pääsevät kokemaan muita maailmoja ja oppivat sitä kautta ymmärtämään kulttuurien moninaisuutta. DOKKINON toimivaa mallia mediakasvattajana on viety muuallekin Eurooppaan”, Taiteen edistämiskeskus perustelee valintaansa.

Palkinnon vastaanotti DocPoint-elokuvatapahtumat ry:n toiminnanjohtaja Ulla Bergström. Kiitospuheessaan Bergström kiitti opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosta palkinnosta, joka osoittaa arvostusta niin dokumenttielokuvalle, kulttuurialan yhdistystoiminnalle kuin myös DOKKINOn viime vuosien rohkealle kasvulle Euroopan suurimmaksi lasten ja nuorten valtakunnalliseksi elokuvatapahtumaksi.

Erityisen ilahtunut Bergström kertoi olevansa kouluilta saadusta palautteesta, jossa on kiitetty DOKKINOn olevan parasta mahdollista empatiakasvatusta. Ensi vuoden kiertueen elokuvissa ja uudistuvissa oppimistehtävissä tarjotaan entistä enemmän harjoituksia toisten tunteiden ja ajatusten ymmärtämiseen ja arvostamiseen sekä myötätunnon vahvistamiseen. “DOKKINO-kiertueen empatiakasvatus on erinomainen vastalääke selfiesyndroomaan”, Bergström totesi.

DOKKINO on DocPoint-elokuvatapahtumat ry:n järjestämä valtakunnallinen dokumenttielokuva- ja mediakasvatustapahtuma, joka kiertää vuosittain ympäri Suomea. DOKKINO-elokuvat ovat nuorille suunnattuja lyhytdokumentteja, jotka on koottu vuosittain vaihtuvan teeman ympärille näytöskokonaisuuksiksi. Alakoululaisille ja yläkoululaisille on omat sarjansa. Vuoden 2016 aikana toteutettiin myös DOKKINO: Yhdessä! -elokuvaverstaita 18:lla eri paikkakunnalla ympäri Suomea. Verstaissa lapset pääsivät toteuttamaan omat dokumenttielokuvansa ammattitaitoisen ja innostavan ohjaajan avustuksella. DOKKINO: Yhdessä! -verstaissa valmistuneet elokuvat esitetään DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin juhlanäytöksissä Suomen juhlavuonna 2017. Verstaskiertue ja siinä syntyneiden elokuvien juhlanäytökset vuonna 2017 ovat osa Valtioneuvoston Suomi 100 -hankkeen virallista ohjelmaa.

Lastenkulttuurin valtionpalkinnon sai myös graafinen suunnittelija ja graafikko Elina Warsta. Lisäksi lastenkulttuurikeskuksille Louhimo & Bark sekä Riihimäen Nuorisoteatterille myönnettiin Lapsenpäivä-palkinto.

16th DocPoint – Helsinki Documentary Film Festival 23rd – 29th January 2017 in Helsinki