18922096_1468418006513675_7653132648420573375_n

Vinokino, Suomen ainoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali järjestetään tänä vuonna 26. kerran. Festivaalia vietetään Turussa 19.–22.10 ja Helsingissä 9.–12.11. Pääfestivaalien lisäksi elokuvanäytöksiä järjestetään myös Tampereella 25.–27.10. ja Jyväskylässä 1.11.

Elokuvien teemoissa ja sisällössä on huomioitu kaikki sateenkaarin värit tänä vuonna. Ohjelmistossa on niin homo-, lesbo-, bi ja trans-leffoja kuin harvinaislaatuinen intersukupuolisuutta käsittelevä Carlo Lavagnan ohjaus Arianna. Tarinassa seurataan intersukupuolisen päähenkilön kehitystä lapsesta aikuiseksi. Palaset loksahtelevat paikoilleen tiivistunnelmaisen ja harvinaislaatuisen elokuvan palapelissä. Trans-teemaisia elokuvia nähdään sekä sunnuntain In Between -lyhärikoosteessa että kokopitkän, Elia K. Schneiderin Tamaran muodossa. Festivaalin päätöselokuva on tunnelmallinen ja koskettava draamaelokuva, joka perustuu Tamara Adriánin, ensimmäisen Venezuelan eduskuntaan valitun transsukupuolisen elämään. Sukupuolen moninaisuutta ilmentää myös brasilialaisen Anna Muylaertin draamaelokuva Don’t Call Me Son, jossa Pierren elämä kääntyy päälaelleen menneisyyden salaisuuksien tullessa päivänvaloon. Ovatko Pierren biologiset vanhemmat valmiita hyväksymään hänet omana itsenään?

Vinokinon avajaisissa Turussa torstaina 19.10. juhlitaan homoeroottisen taiteen mestaria Touko Laaksosta. Ohjelmassa on Boots, Biceps and Bulges: The Life & Works of Tom of Finland -lyhytdokumentin ilmaisnäytös. Elokuvassa kaarinalaissyntyinen taiteilija kertoo omin sanoin työstään ja elämästään. Dokumentin jälkeen toimittaja Susanna Luoto puhuu tänä syksynä ilmestyneestä kirjastaan  “Salaisuuksin suljettu – Kirjeiden Tom of Finland”. Uudempaan homoerotiikkaan on mahdollista tutustua lauantai-illan Heimat XXX -lyhytelokuvanäytöksessä. Luvassa on fantasiaa, todellisuutta, huumoria, draamaa, taidetta, viihdettä ja vähän BDSM:ää.

HIV:tä käsittelevät elokuvat ovat perinteisesti keskittyneet sairastumisen traagiseen puoleen ja olleet tyyliltään synkähköjä. Olivier Ducastelin ja Jacques Martineaun Paris 05:59 ja Tom E. Brownin Pushing Dead rikkovat totuttuja kaavoja. Ducastelin ja Martineaun elokuvassa Théo ja Hugo tapaavat homoklubin dark roomissa. Selviää, että toinen heistä on HIV-positiivinen.  Öisen Pariisin kadut tarjoavat rumankauniin taustan miesten karhean rakkaustarinan alulle. Brownin teoksessa kirjailijanurasta ja parisuhteesta haaveilevan Danin elämä mutkistuu, kun hän tallettaa epähuomiossa syntymäpäivälahjaksi saamansa shekin. Tuloraja ylittyy ja oikeus HIV-lääkityksen korvauksiin katoaa. HIV-positiivisten kohtaamia ennakkoluuloja ja stigmaa käsittelevä Pushing Dead on nokkela, lämminhenkinen komedia itse valitun perheen tärkeydestä.

Ohjelmisto on julkistettu Vinokinon verkkosivuilla www.vinokino.fi.