27788502_1718636678203732_4460757882663081108_o

Itä- ja kaakkoisaasialaiseen nykyelokuvaan keskittyvä Helsinki Cine Aasia -elokuvafestivaali järjestetään 15.–18.3.2018 – nyt jo kuudetta kertaa. Festivaali tuo vuosittain Suomeen Itä- ja Kaakkois-Aasian parhaimmat, puhutuimmat ja koskettavimmat uudet elokuvat.

Festivaalin tapahtumapaikkoina toimivat korttelikino Korjaamo ja Orion. Viime vuodesta tutut vauvakino ja elokuvien teemoihin linkittyvät keskusteluhetket eri alojen asiantuntijoiden kanssa laajentavat tänäkin vuonna festivaalin ohjelmistoa.

Tänä vuonna Helsinki Cine Aasia esittää yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen arkiston (KAVI) kanssa myös aasialaisen elokuvahistorian merkkiteoksia.

Indonesialainen ohjaaja Kamila Andini festivaalin vieraaksi

Festivaalin avaa indonesialaisen Kamila Andinin palkittu The Seen and Unseen (Sekala Niskala, 2017). Se on taianomaisesti tyylitelty maagisrealistinen psykologinen draama, joka kuvaa nuoren tytön henkistä matkaa tämän kaksoisveljen sairastuessa vakavasti. Balille sijoittuva elokuva rakentuu paikallisten uskomusten ja luontosuhteen ympärille.

Kamila Andini saapuu myös Helsinki Cine Aasia vieraaksi. Hän on tavattavissa elokuvansa näytöksien yhteydessä ja osallistuu festivaalin oheisohjelmaan.

Vuonna 1986 syntyneellä Kamila Andinilla on taustallaan sosiologian opinnot. Kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin on esillä myös hänen töissään: Andini on sanonut haluavansa tutkia elokuvissaan monimuotoista indonesialaista identiteettiä. The Seen and Unseen -elokuvassa Kamila Andinin yhteiskunnallinen lähestymistapa ilmenee tavassa, jolla nuoren tytön kokemus heijastaa perinteiselle balilaiselle ajatusmaailmalle olennaista näkyvän ja näkymättömän keskinäistä harmoniaa.

Kamila Andinin esikoisohjaus The Mirror Never Lies (Laut Bercermin, 2011) oli visuaalisesti mieleenpainuva isättä jääneen Bajau-tytön kasvutarina osaksi kalastajayhteisöä. Helsinki Cine Aasiassa nähtävä The Seen and Unseen on Andinin toinen täyspitkä elokuva, lisäksi hän on ohjannut kaksi lyhytelokuvaa.

Kamila Andinin isä Garin Nugroho on Indonesian tunnetuimpia elokuvaohjaajia ja hän on ollut mukana Andinin elokuvien tuotannossa. Helsinki Cine Aasian tämän vuoden ohjelmistossa nähdään myös Nugrohon käsikirjoittama ja toisen nuoren indonesialaisen naisohjaajan, Mouly Suryan, ohjaama voimakas, visuaalinen ja väkivaltainenkin kostodraama Marlina the Murderer in Four Acts (Marlina si Pembunuh dalam Empat Babak, 2017). Elokuva linkittyy Helsinki Cine Aasian ohjelmistossa tänä vuonna useammassa elokuvassa esillä olevaan ajankohtaiseen #metoo-teemaan.

Harvinaisia helmiä ja tunne-elämyksiä moneen makuun

Helsinki Cine Aasian tämänvuotiseen ohjelmistoon on huolella valittu sekä aasialaisen elokuvan harvinaisempia helmiä että yleisösuosikkeja. Ohjelmistosuunnittelua varten festivaalityöryhmä on vieraillut Aasian keskeisimmillä elokuvafestivaaleilla muun muassa Etelä-Koreassa Busan International Film Festivalilla ja Japanissa Tokyo International Film Festivalilla, Tokyo FilmExissä sekä Yamagata International Documentary Film Festivalilla.

Kassamagneeteista Helsinki Cine Aasiassa nähdään Jang Hoonin ohjaama tositapahtumiin perustuva A Taxi Driver (Taeksi Unjeonsa, 2017), joka nousi kotimaassaan Etelä-Koreassa yhdeksi viime vuoden juhlituimmista ja katsotuimmista elokuvista. Elokuva valittiin myös Etelä-Korean ehdokkaaksi parhaan ulkomaisen elokuvan sarjaan Oscareissa. Sen pääosaa esittää Song Kang-ho, joka nähdään myös Helsinki Cine Aasian ja KAVIn yhteistyönä esittämässä klassikkoteoksessa Memories of Murder (Salinui chueok, 2003).

Aasialainen elokuvateollisuuden elinvoimaisuudesta ja monipuolisuudesta huolimatta pääsevät aasialaiset elokuvat vain harvoin Suomessa kaupalliseen levitykseen. Esimerkiksi suomalaisyleisöillekin tutun Hirokazu Kore-edan uusin elokuva The Third Murder (Sandome no Satsujin, 2017) on mahdollista nähdä vain Helsinki Cine Aasiassa. Koskettava oikeusdraama on osa Helsinki Cine Aasian rikosaiheisten elokuvien kokonaisuutta.

Helsinki Cine Aasian ohjelmistosta paljastetaan maistiaisia viikottain festivaalin Facebook-sivulla. Koko ohjelmisto julkaistaan 27.2.2018.

https://www.facebook.com/HelsinkiCineAasia/