27540580_1575120592603182_2633393959708452275_n

Season Film Festival on julkistanut ohjelmistonsa. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin keväinen pikkusisar esittää yhteensä 15 pitkää elokuvaa ja neljä lyhytelokuvaa. Kuudennen kerran järjestettävän Seasonin ohjelmistossa korostuu tekijöiden ja tarinoiden monimuotoisuus. Naisohjaajien osuus festivaalin ohjelmistossa on tänä vuonna ennätyksellisesti tasan 50%. Season Film Festival järjestetään Helsingin Kinopalatsissa ja Maximissa 5.–8.4.2018.

Season Film Festivalin tähtiä ovat naiset sekä kameran edessä että takana. Barbara Albertin tositarinaan perustuva MADEMOISELLE PARADIS tuo näkyviin pianon ihmelapsi Maria Theresia von Paradisin (Maria Dragus), jonka klassisen musiikin historiankirjoitus on traagisesti unohtanut. 18-vuotiaan Maria Theresian sokeutuminen näyttää vääjäämättömältä, kunnes pyrkyri-isä vie tyttärensä skandaalinkäryisen henkiparantaja Franz Mesmerin hoitoon. Cinema Mondo tuo elokuvan teattereihin 13.4.

Angela Robinsonin ohjaama PROFESSOR MARSTON AND THE WONDER WOMEN on uudenlainen supersankarin syntytarina. Tosipohjainen elokuva kertoo, kuinka psykologi William Moulton Marston (Luke Evans) loi ikonisen Wonder Womanin. Marstonin innoittajat Wonder Womanin hahmolle olivat hänen vaimonsa Elizabeth Marston (Rebecca Hall) ja heidän rakastajattarensa Olive Byrne (Bella Heathcote).

Tositapahtumiin perustuu myös Little Miss Sunshinen (2006) tekijöiden uusi elokuva BATTLE OF THE SEXES. Vuonna 1973 arvioiden mukaan 90 miljoonaa ihmistä katsoi televisiosta tennisottelua, jossa kohtasivat Billie Jean King (Emma Stone) ja Bobby Riggs (Steve Carell). Käänteentekevästä ottelusta muodostui kulttuurispektaakkeli, jonka vaikutukset heijastuvat tähän päivään asti.

DAPHNEn nimihenkilö (Emily Beecham) on kolmekymppinen, kyyninen ja vähän jumissa. Elokuvan lähtökohta on kuin romanttisessa komediassa: elämäänsä pettynyt, alisuorittava päähenkilö on muutoksen tarpeessa. Daphnessa tuo vääjäämätön käännekohta ei kuitenkaan ole ihan sitä mitä odottaisi.

Tähtiloistetta 

Todd Haynesin (Carol, 2015) herkkä mysteeridraama WONDERSTRUCK vie katsojansa kahdelle limittyvälle karkumatkalle vuoroin vuosiin 1927 ja 1977. Mustavalko- ja värikuva vuorottelevat, kun 70-luvun lapsi Ben ja 20-luvulla kasvanut Rose seikkailevat New Yorkissa. Erinomaisten lapsinäyttelijöiden lisäksi elokuvaa tähdittävät Julianne Moore ja Michelle Williams. Wonderstruck on paitsi hienon näyttelijätyön myös kauniin puvustuksen ja lavastuksen juhlaa.

Richard Gere, Steve Coogan, Laura Linney ja Rebecca Hall kohtaavat trillerissä THE DINNER, jossa poliitikko vaimoineen pyytää veljensä ja kälynsä yhteiselle illalliselle. Puheenaiheena ovat pariskuntien lapset, teini-ikäiset serkukset, jotka ovat bileillan päätteeksi tehneet vakavan rikoksen.

Lisäksi Seasonin ohjelmistossa juhlitaan musiikin eläviä legendoja. GRACE JONES: BLOODLIGHT AND BAMI on muotokuva popin ja rockin valtiattaresta, toukokuussa 70 vuotta täyttävästä Grace Jonesista. RYUICHI SAKAMOTO: CODA dokumentoi Oscar-palkitun (Viimeinen keisari, 1987) ja edelleen aktiivisen elokuvasäveltäjä (mm. Call Me by Your Name) Ryuichi Sakamoton luovaa prosessia.

Satua ja sotaa

Festivaalin avaa tuore César-voittaja NÄKEMIIN TAIVAASSA. Albert Dupontelin ohjaama epookkielokuva osoittaa ranskalaisen elokuvan huikean tason kaikilla osa-alueilla. Näkemiin taivaassa tulee teattereihin Future Filmin levittämänä 6.4. Ranskalaista laatudraamaa tarjoaa myös veteraaniohjaaja Robert Guédiguianin TALO MEREN RANNALLA, joka tulee elokuvateattereihin 27.4. Atlantic Filmin levittämänä.

Tämän vuoden festivaalin keskeisiä teemoja ovat sota ja pakolaisuus. Parhaan animaatioelokuvan Oscar-ehdokkuuden saanut THE BREADWINNER kertoo afganistanilaisesta Parvana-tytöstä, joka tekeytyy pojaksi elättääkseen perheensä. Vahvat naisroolit ovat keskiössä myös elokuvassa INSYRIATED, joka sijoittuu keskelle Syyrian sotaa. Elokuvassa perheenäidit yrittävät pyörittää taloutta kuin kaikki olisi tavallista, vaikka mikään ei ole. JUPITER’S MOONissa syyrialaispakolainen huomaa hämmästyksekseen saaneensa kyvyn lentää. Future Film tuo elokuvan teattereihin kesällä 2018.

Tositapahtumiin perustuva tiivistunnelmainen MAZE vie katsojan huikealle pakomatkalle. Vuoteen 1983 sijoittuvassa trillerissä joukko IRA-aktiiveja järjestää joukkopaon Euroopan varmimpana pidetystä pohjoisirlantilaisesta vankilasta.

Väkivallan kuvat

Festivaalin ohessa 6.4. pidetään Väkivallan kuvat -seminaari, jonka järjestävät WIFT Finland ry ja WIFT Nordic yhdessä Seasonin kanssa. Keskustelun aiheena on naisiin kohdistuva väkivalta fiktiivisen elokuva- ja televisiokerronnan keinona. Tilaisuudessa pureudutaan sukupuolistuneeseen väkivaltaan, kuten #MeToo-ilmiöön. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Seminaarin jälkeen esitetään tanskalaisen Christina Rosendahlin ensi-iltadokumenttielokuva VIOLENTLY IN LOVE, joka seuraa Kööpenhaminassa sijaitsevan turvakoti Dannerin arkea. Elokuva valottaa, miten monisyisestä ilmiöstä parisuhdeväkivallassa on kyse. Christina Rosendahl saapuu festivaalin ja WIFTin vieraaksi ja on yksi Väkivallan kuvat -seminaarin panelisteista.

Jo perinteeksi muodostuneessa Season-lyhytelokuvanäytöksessä esitetään uusia ja ajankohtaisia kotimaisia lyhytelokuvia, tänä vuonna otsikolla Kulisseja ja kohtaamisia. Lyhytelokuvissa GOLDILOCKS ZONE ja #SOVITUS kohdataan menneisyyden hahmoja, kun taas VALEHTELIJAssa nuoren tytön tarinat muuttuvat todeksi. Terhi Kokkosen maisterityö BELLBOY sukeltaa Musiikkitalon kulisseihin Radion sinfoniaorkesterin järjestäjän Heikki Tikan mukana.

Festivaalin lipunmyynti käynnistyy 23.3. Kaikki Season Film Festival -liput myydään tänä vuonna festivaalin omasta järjestelmästä osoitteessa seasonfilmfestival.fi sekä festivaalin lipunmyyntipisteistä.