Puhemies Roberta Metsola myönsi vuoden 2022 LUX-yleisöpalkinnon keskiviikkona Quo Vadis, Aida? -elokuvalle, jonka ohjaaja on bosnialainen Jasmila Žbanić.

”Tämä elokuva on vahva vaatimus saada oikeutta Srebrenican naisille, jotka todistivat 8000 läheisensä murhaamista. Näitä hirmutekoja ja rikoksia ihmisyyttä vastaan emme saa unohtaa”, sanoi Metsola seremoniassa EU-parlamentin täysistuntosalissa Strasbourgissa.

”LUX-yleisöpalkinto on silta politiikan ja elokuvan sekä muiden Euroopan luovien alojen välillä. Taiteen kautta LUX-elokuvat heijastavat taistelua kansalaisvapauksien, ihmisoikeuksien, demokratian ja vapauden puolesta”, jatkoi Metsola.

”Kun työstin elokuvaa Srebrenican kansanmurhasta, ajattelin, että Bosnian ja Kroatian sodat olisivat viimeiset sodat Euroopassa. Olin järkyttynyt siitä, että me eurooppalaiset annoimme sodan tapahtua Ukrainassa. Vetoan kaikkiin, jotta löydämme tavan lopettaa Ukrainan sodan”, sanoi voittajaelokuvan ohjaaja Žbanić.

Seremonian kunniavieras oli Mothers of Srebrenica ‑yhdistyksen puheenjohtaja, Srebrenican kansanmurhasta selvinnyt Munira Subašić, joka sanoi: ”Ukrainassa äidit itkevät ja etsivät lastensa luita. Pyydän kaikkia lopettamaan tappamisen Ukrainassa, jotta mahdollisimman monet äidit säästyisivät kärsimykseltä.”

LUX-elokuvapalkinnon kaksi muuta finalistia olivat tanskalaisohjaaja Jonas Poher Rasmussenin Pako ja itävaltalaisen Sebastian Meisen The Great Freedom.

Voittajaelokuva

Quo Vadis, Aidan (tuottajamaat Bosnia ja Hertsegovina, Itävalta, Alankomaat, Ranska, Puola, Norja, Saksa, Romania ja Turkki) ohjasi bosnialainen Jasmila Žbanić.

Päähenkilö Aida työskentelee YK:n tulkkina pienessä Srebrenican kaupungissa Bosniassa vuonna 1995. Kun serbiarmeija valtaa kaupungin, hänen perheensä hakee tuhansien muiden siviilien tapaan suojaa YK:lta. Mikä Aidan perhettä ja kansaa odottaa – pelastus vai kuolema? Onko mitään enää tehtävissä?

Taustaa

LUX-yleisöpalkinnon myöntävät Euroopan parlamentti ja European Film Academy yhteistyössä Euroopan komission ja eurooppalaisen elokuvateatteriverkoston Europa Cinemas kanssa. Yleisö ja mepit äänestävät voittajasta niin, että kummankin äänillä on 50 %:n painoarvo.

Elokuvapalkinnon kautta parlamentti tukee konkreettisesti eurooppalaisten elokuvien levitystä tarjoamalla tekstitykset finalistielokuviin 24 EU-kielellä.