LUX-elokuvapalkinto luovutetaan tänä vuonna jo kymmenettä kertaa.
LUX-elokuvapalkinto luovutetaan tänä vuonna jo kymmenettä kertaa.

Parlamentin parhaalle eurooppalaiselle elokuvalle vuosittain luovuttama Lux-elokuvapalkinto täyttää 10 vuotta. Ehdokkaat vuoden 2016 palkinnon voittajiksi paljastettiin sunnuntaina 3. heinäkuuta Karlovy Varyn kansainvälisellä elokuvafestivaalilla. Finaalikolmikko selviää heinäkuun loppuun mennessä, ja voittaja palkitaan marraskuussa.

Kymmenen palkinnosta tänä vuonna kilpailevaa elokuvaa edustavat useita erilaisia lajityyppejä ja taiteellisia lähestymistapoja. Mukana on poikkeuksellisen paljon nuorten ohjaajien tuotoksia sekä kilpailun ensimmäinen kymmenen parhaan joukkoon päässyt portugalilainen elokuva.

10 voittajaehdokasta (aakkosjärjestyksessä alkuperäiskielisen nimen mukaan):

As I Open My Eyes: Leyla Bouzid (Ranska, Tunisia, Belgia, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat)

Syyrialainen rakkaustarina (A Syrian Love Story): Sean McAllister (Yhdistynyt Kuningaskunta)
Letters from war: Ivo M Ferreira (Portugali)
Sota (Krigen) : Tobias Lindholm (Tanska)
Things to Come: Mia Hansen-Løve (Ranska, Saksa)
Like Crazy: Paolo Virzi (Italia, Ranska)
My Life as a Courgette: Claude Barras (Sveitsi, Ranska)
Sieranevada: Cristi Puiu (Romania, Ranska)
Suntan: Argyris Papadimitropoulos (Kreikka, Saksa)
Toni Erdmann: Maren Ade (Saksa, Romania, Itävalta)

Ehdokkaat julkistettiin 3. heinäkuuta. Valintaa olivat tekemässä parlamentin Kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan varapuheenjohtaja Michaela Šojdrová, Budjettivaliokunnan varapuheenjohtaja Martina Dlabajová, Kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan jäsenet Julie Ward ja Bogdan Wenta sekä LUX-elokuvapalkinnon koordinaattori Doris Pack, yhteistyössä Karlovy Varyn elokuvafestivaalin kanssa.

Parlamentin jäsenten luovuttaman LUX-elokuvapalkinnon tarkoitus on tukea eurooppalaista elokuvaa, parantaa suuren yleisön mahdollisuutta nauttia niistä yli kieli- ja kulttuurirajojen, auttaa lupaavia tuotantoja leviämään kansallisten markkinoiden ulkopuolelle ja kannustaa arvoista ja yhteiskunnallisista aiheista käytävää keskustelua Euroopassa.

Vuoden 2015 yleisön suosikki

Vuoden 2015 osallistujaelokuvien joukosta eniten yleisön ääniä sai kilpailun voittaja Mustang (Ranska, Saksa, Turkki, Qatar).