2016-lux-film-prize-finnalistes-banner_web_v05

Elokuvat As I Open My Eyes (À peine j’ouvre les yeux), My Life as a Courgette (Ma vie de courgette) ja Toni Erdmann kisaavat Euroopan parlamentin myöntämästä vuoden 2016 LUX-elokuvapalkinnosta. Kolmen finalistielokuvan ilmaisnäytöksiä järjestetään marraskuussa 2016 Helsingissä, Turussa, Tampereella, Joensuussa, Kuopiossa ja Oulussa.

LUX-palkinnosta kilpailevat tänä vuonna seuraavat kolme finalistia:

As I Open My Eyes (À peine j’ouvre les yeux), ohjaaja Leyla Bouzid – Ranska, Tunisia, Belgia, Yhdistyneet arabiemiirikunnat

My Life as a Courgette (Ma vie de courgette), ohjaaja Claude Barras – Sveitsi, Ranska

Toni Erdmann, ohjaaja Maren Ade – Saksa, Itävalta, Romania.

Kolme finalistielokuvaa tekstitetään kaikille EU:n 24 kielelle ja ne näytetään yleisölle tulevan syksyn aikana LUX-elokuvapäivillä kaikissa EU-maissa. Suomessa ilmaisnäytöksiä järjestetään marraskuussa Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa, Kuopiossa ja Joensuussa. Elokuvakiertue järjestetään yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa.

Vuoden 2016 LUX-elokuvapalkinnon voittaja julkistetaan palkintoseremoniassa Strasbourgissa Euroopan parlamentin täysistunnon yhteydessä 23.11. Voittajan valitsevat Euroopan parlamentin jäsenet.

LUX-palkinto on parlamentin vuosittain myöntämä tunnustus, jolla edistetään eurooppalaista elokuvatuotantoa, eurooppalaisia arvoja ja otetaan kantaa sosiaalisiin kysymyksiin.

Vuoden 2015 LUX-palkinnon voitti Deniz Gamze Ergüvenin ohjaama “Mustang”, joka kertoo viidestä sisaresta, joita odottaa järjestetyt avioliitot. Nuoret naiset ovat kuitenkin päättäneet elää omaa elämäänsä ja rikkoa perinteen. Vuoden 2014 LUX-palkinnon voitti ohjaaja Pawel Pawlikowski elokuvallaan “Ida”. Ida sai myös monia muita arvostettuja palkintoja samana vuonna, muun muassa parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkinnon.